Over mijn werk

Schrijven4fun – Even voorstellen

Op de middelbare school droomde ik er al van schrijver te worden. Ik schreef een paar verhalen in de schoolkrant, later schreef ik vooral onderzoeksverslagen en informatieve of wetenschappelijke artikelen. Van „literair schrijven” kwam heel lang weinig.

Tot iemand mij eens de suggestie deed „iets aan kunst te gaan doen”. Dat was het toverwoord dat mijn „persoonlijke muze” wekte. Ik bekwaamde me in de ambachtelijke kanten van het schrijven en ging me richten op het schrijven van fictie.

Inmiddels heb ik verschillende verhalen gepubliceerd, o.m. in de verzamelbundel Schrijvers van de Werkschuit en in literair tijdschrift OpSpraak. In 2009 verscheen mijn eerste verhalenbundel: Late lente. Deze bundel bevat een vijftal verhalen over personen die ontdekken op een keerpunt in hun leven te zijn gekomen. Zij reageren ieder op eigen wijze op schijnbaar toevallige gebeurtenissen, die niet goed te rijmen lijken met het alledaagse „gezond verstand”. Uiteindelijk krijgen deze een plaats in het leven van de hoofdpersonen. In feite wordt in de verhalen steeds onderzocht of de zichtbare dagelijkse realiteit de enige en gehele werkelijkheid vormt. En bestaat er zoiets als „lot” of „bestemming”?

Over „Late lente”:
• Van Zijderveld heeft een feilloos gevoel voor dosering, voor het opbouwen van tempo. De spanning in het verhaal doet je snakken naar een uitbarsting. Elk verhaal blijft boeiend. Van Zijderveld is een meester in het genre. – Thierry Deleu, Vlaams schrijver, dichter, essayist op www.hetprieeltje.net/recensies.html.
• In Late lente vertelt auteur Dick van Zijderveld op sublieme wijze over een keerpunt in het leven van vijf verschillende hoofdpersonen, in evenveel verschillende verhalen.De gevoelens, emoties en denkwijzen van deze personen worden op een bijzonder herkenbare en realistische manier geschetst en weten bij de lezer een gevoel van sympathie en medeleven op te wekken. – Mark Pereboom-Vermeer op www.schrijverspunt.nl.
• Meer besprekingen van Late lente staan op de Nationale Boekenblog (www.nationaleboekenblog.nl/) en mijn eigen webpagina’s (www.dickvanzijderveld.nl).

Late lente is te bestellen bij alle boekhandels in Nederland en Vlaanderen en via internet bij www.boekmerk.boekwinkeltjes.nl, www.freemusketeers.nl en bij webwinkels zoals ako.nl, bol.com, bruna.nl en selexyz.nl. Het boek kost € 17,95, exclusief verzendkosten.

Op het ogenblik schrijf ik aan een tweede verhalenbundel. Inmiddels ben ik ook hoofdredacteur van literair tijdschrift OpSpraak (www.opspraak.net). Verder publiceer ik incidenteel over taalkundige onderwerpen. Zo heb ik meegewerkt aan het boekje Funshoppen in het Nederlands. Woordenlijst onnodig Engels, dat in 2009 verscheen.

Dick van Zijderveld
www.dickvanzijderveld.nl

Lees ook hieronder De schrijver gaat op avontuur in een onbekende wereld – en hoopt dat de lezer die herkent op „Voor schrijvers door schrijvers : Dick van Zijderveld – Schrijverspunt.”

Schrijverspunt – Schrijvers aan het woord
De schrijver gaat op avontuur in een onbekende wereld – en hoopt dat de lezer die herkent

Op de middelbare school droomde ik er weleens van schrijver te worden. Ik had overigens geen idee hoe je het zou moeten aanpakken een heel boek te schrijven. Het bleef zodoende bij enkele verhalen in de schoolkrant en dergelijke. Tijdens mijn studie en daarna schreef ik onderzoeksverslagen en informatieve of wetenschappelijke artikelen. Ook heb ik een tijd als zelfstandig tekstschrijver gewerkt. Maar al bij al vond ik dat nauwelijks bevredigend.
Tot iemand mij de suggestie deed „iets aan kunst te gaan doen”. Dat was het toverwoord dat mijn „persoonlijke muze” wekte. Ik volgde een cursusreeks „creatief schrijven” om de ambachtelijke kanten van het schrijven te leren en ging me richten op het schrijven van fictie. Een schrijver van wie ik veel geleerd heb, is Hubert Lampo. Door zijn boeken heb ik „leren kijken”, en geleerd dat schrijven verder kan gaan dan een beschrijving van het „dagelijks realisme”. Maar er zijn natuurlijk veel meer schrijvers die ik hoogst waardeer.

Sindsdien heb ik verschillende verhalen gepubliceerd, o.m. in de verzamelbundel Schrijvers van de Werkschuit en in literair tijdschrift OpSpraak. Vorig jaar verscheen mijn eerste verhalenbundel Late lente: een vijftal verhalen over personen op een keerpunt in hun leven. Ieder reageert op eigen wijze op schijnbaar toevallige omstandigheden, die soms niet goed te rijmen lijken met het alledaagse „gezond verstand”. Uiteindelijk krijgen ze een plaats in het leven van de hoofdpersonen. De achterliggende vraag is steeds of de zichtbare dagelijkse realiteit de enige en gehele werkelijkheid vormt. En bestaat er zoiets als „lot” of „bestemming”? Een bespreking van Late lente staat op de Nationale Boekenblog (www.nationaleboekenblog.nl/).
Op het ogenblik werk ik aan een tweede verhalenbundel. Twee verhalen daaruit staan in de „etalage” van TenPages.com.

Schrijven is experimenteren en onderzoeken. De schrijver gaat op avontuur in een onbekende wereld – en hoopt dat de lezer die herkent. Al schrijvend onderzoek ik ideeën, omstandigheden, theorieën, terwijl ik tegelijkertijd de lezer wil boeien met een goed verhaal. Maar ook is schrijven genieten, van de tekst die onder mijn handen ontstaat, van het werken met de taal.

Schrijven is communiceren. Enerzijds gaat het natuurlijk om individuele expressie, anderzijds is, voor mij althans, het schrijfproces pas geheel voltooid als het gelezen wordt.

Schrijven is geconcentreerd werken. Ik moet zorgen dat ik de rust vind om in een stroom te geraken. Omdat er altijd wel andere zaken om aandacht vragen, streef ik ernaar elke werkdag tenminste twee uur te schrijven. De „inspiratie” komt gewoonlijk wel; er moet anders altijd nog wel onderzoeksklussen voor een verhaal. Vaak helpt muziek om in een „stroom” te geraken. Onderwerpen hoef ik niet te zoeken, ze dienen zich meestal „vanzelf” aan; het is belangrijk altijd goed te kijken, je open te stellen voor het mogelijk bijzondere. Gewoonlijk heb ik een aantekenboekje bij me als ik op stap ga.

Dit alles maakt schrijven belangrijk voor me. Schrijven is leuk en bevredigend, ik wil een onderhoudend verhaal vertellen, maar de lezer ook ideeën in overweging geven die verder gaan dan de „dagelijkse oppervlakte”.

Nog een paar schrijftips: Maak met jezelf een afspraak om elke dag, of enkele keren per week te gaan schrijven. Wacht niet op inspiratie, ga gewoon aan de slag. Zorg voor voldoende realiteitsgehalte: plaatsen die je beschrijft moeten kloppen; tijdsverlopen moeten realistisch zijn. En: kijk overal goed om je heen, noteer invallen.

Naast het schrijven ben ik actief als o.m. hoofdredacteur van literair tijdschrift OpSpraak (www.opspraak.net) en publiceer ik incidenteel over taalkundige onderwerpen. Vorig najaar verscheen ’Funshoppen in het Nederlands. Woordenlijst onnodig Engels’, waarvan ik een van de auteurs ben.

Dick van Zijderveld
www.dickvanzijderveld.nl


Dick van Zijderveld – Interview


De Tweede Verdieping

Een aantal keren ben ik meegewerkt aan activiteiten van De Tweede Verdieping (de bibliotheek van Nieuwegein).

Interview: „Lezen geeft je meer dan een goede film”.

Nieuwegeinse auteurs: Dick van Zijderveld, een korte presentatie.


YouTubekanaal

Alle filmpjes op deze stek zijn ook te bekijken via de playlist op youtube.com/@dickvanzijderveld.


© Dick van Zijderveld, 2015, 2022