Door het werk van Hubert Lampo geïnspireerd
Elf kunstenaars reageren

Op 21 april 2022 is een bundel verschenen met reproducties en literair werk geïnspireerd door het werk van Hubert Lampo.

Op 1 september 2020 was het 100 jaar geleden dat Hubert Lampo werd geboren. Hij wordt in het Nederlandse taalgebied beschouwd als de voornaamste vertegenwoordiger van het magisch realisme in de literatuur.
Lampo staat in een traditie waarin men schrijvers als Lovecraft, Meyrink, Alain Fournier, Johan Daisne, Colin Wilson, Allard Schröder en Tomas Lieske vindt, terwijl het tegenwoordig zo populaire fantastische genre ook raakvlakken met deze stroming heeft.

Door het werk van Hubert Lampo geïnspireerd - Boekomslag


Ter gelegenheid van de 100e geboortedag van deze schrijver heeft het Hubert Lampo Genootschap een reeks activiteiten zoals lezingen en wandelingen opgezet; de meeste hiervan moesten worden uitgesteld. Het Hubert Lampo Genootschap is een klein genootschap dat zich ten doel stelt het gedachtegoed van Lampo, zoals dat naar voren komt in zijn romans en essays, levend te houden, verder te analyseren en daar meer bekendheid aan te geven.
Voor het volledige programma zie www.hubertlampogenootschap.org.

In het kader van deze viering/herdenking van Lampo’s 100e geboortedag heeft Bibliotheek De tweede verdieping in Nieuwegein ook extra aandacht aan deze schrijver besteed.
De tweede verdieping en Stichting KunstGein hebben een elftal kunstenaars uitgenodigd artistiek te reageren op een aantal verhalen van Lampo dat hun werd toegezonden. Dit kon door een uitbeelding van de gebeurtenissen in het verhaal, maar ook door het verhaal alleen als een inspiratiebron te gebruiken.
Dit leverde zeven beeldende kunstwerken, een gedicht en drie verhalen op, verzameld in een boek Door het werk van Hubert Lampo geïnspireerd. Elf kunstenaars reageren.

Over het boek

Door het werk van Hubert Lampo geïnspireerd. Elf kunstenaars reageren.
Na een inleiding over het werk van Lampo door Wim Rouwendal reproducties van de beeldende-kunstwerken, de verhalen en het gedicht opgenomen. De verhalen, waarop de kunstenaars konden reageren, waren
– De geliefden van Falun
– Oponthoud in Walsoorden
– Geboorte van een God
– De madonna van Nedermunster.

De kunstenaars kregen een van de ze verhalen toegewezen door het bestuur van KunstGein en de bibliotheek.
De volgende kunstenaars werkten aan deze bundel mee: Nancy Boone, Jan Braems, Ria van den Brink, Jasmijn Felix, Wim Hartog, Heleen van den Hove, Jan Jacobs, Koos Ket, Marijke van Overbeek, Monique Willemse, Dick van Zijderveld.

Dick van Zijderveld, Door het werk van Hubert Lampo geïnspireerd. Elf kunstenaars reageren.
ISBN: 978 9461 17331 7
Aantal pagina’s: 42.
Prijs: € 10,00.
NUR: 320, 323, 300

Het boek is te bestellen bij het Hubert Lampo Genootschap en alle erkende boekhandels en internetboekhandels.

© Dick van Zijderveld 2022