NIEUWS

Winactie bij Banger Sisters

15 december 2023

In het kader van de „Dolle December Dagen” van literair internettijdschrift Banger Sisters wordt weer een winactie georganiseerd. Je kunt hierbij mijn verhalenbundel Een jonge vrouw uit Vierhouten winnen. De actie duurt tot 21 december 2023.
De winacties duren tot 21 december 2023. Zie verder de stek van Banger Sisters.


Verhalenbundel Taalpodium: De wereld mist een kurk

16 november 2023

Op 5 en 7 november jl. heeft Taalpodium de nieuwe Taalpodiumbundel gepresenteerd. 63 auteurs hebben een gedicht of kort verhaal bijgedragen. Op de twee presentaties is de titel onthuld: De wereld mist een kurk
Op de presentaties droegen de dichters en schrijvers hun bijdrage voor; zie het verslag van de presentaties op de stek van Taalpodium.

Mijn bijdrage 21 juni aan deze bundel staat elders op deze webstek.


Verhalenbundel Taalpodium: Het zal de krant niet halen

5 oktober 2023

Taalpodium publiceert binnenkort de nieuwe Taalpodiumbundel waaraan 63 auteurs een gedicht of kort verhaal hebben bijgedragen. De werktitel luidt Het zal de krant niet halen
De uiteindelijke titel wordt bekend gemaakt bij de presentatie op 5 november in Zeist en op 7 november in Utrecht:

Zondag 5 november 14 u., inloop 13:30 u. in het Torenlaantheater te Zeist.
Dinsdag 7 november 20 u., inloop 19:30 u. De Kargadoor te Utrecht.
De toegang is gratis.

http://dickvanzijderveld.nl/Agenda.

Nieuwe Winacties bij Banger Sisters

10 augustus 2023

Het literair internettijdschrift Banger Sisters bestaat 13 jaar. Ter gelegenheid hiervan worden weer een aantal winacties georganiseerd. Twee uitgaven van mij zijn te winnen:
– mijn nieuwste roman Doedelzakspel (t/m 16 augustus a.s.) en
– de eerdere roman Achterhaald verleden (vanaf 31 augustus).
De winacties duren ieder een week. Zie verder de stek van Banger Sisters.


Vernieuwde webstek Taalpodium

26 juli 2023

Schrijvers- en dichtersvereniging Taalpodium heeft haar webstek vernieuwd. Er is een nieuwe vormgeving en de indeling is gewijzigd. Naast het laatste nieuws, de agenda en een toelichting over tijdschrift Schreef, is er informatie te vinden over de publicaties, websites of blogs van leden.


Achterhaald verleden – Winactie Banger Sisters

15 december 2022

In het kader van Banger Sisters Super Sneeuw Spektakel heb je kans een exemplaar van mijn boeken te winnen bij Banger Sisters.
De actie voor Achterhaald verleden is begonnen en loopt t/m 21 december a.s.
De actie voor Doedelzakspel loopt vanaf 27 december a.s.
De actie voor Een jonge vrouw uit Vierhouten loopt vanaf 31 december a.s.
De winacties duren steeds een week. Zie verder de stek van Banger Sisters.


Nieuwegeins peil: Oud worden, jong blijven

4 oktober 2022
Bibliotheek De tweede verdieping, Stadsplein 1c, Nieuwegein – 21 november 2022 20:00-22:00 uur
Nieuwegeinse auteurs laten zich inspireren door het boek Mevrouw mijn moeder van Yvonne Keuls. Met Mevrouw mijn moeder richt Yvonne Keuls een liefdevol monument op voor haar bijzondere moeder. Het is een meeslepend en ontroerend verhaal over de Indische wortels van haar familie, over de repatriëring naar Nederland, de vestiging in Den Haag en de herinneringen en verhalen van vroeger. Mevrouw mijn moeder is een prachtig en humorvol geschreven, persoonlijk en ontwapenend boek (Hebban). 
Met o.m. Azar Tishe, André Pouw, Michel van Stratum, Liz Ditters, Dick van Zijderveld, Annelie van Dijk, Wim Hartog, Ingrid van Tellingen en Marjan Puijk. De muziek komt van Monir Goran en Ali Autman. 


Winactie Doedelzakspel

2 september 2022/23 september 2022
Ter gelegenheid van het 12-jarig bestaan heeft Banger Sisters een hele maand winacties voor zijn lezers georganiseerd. In de actie van deze week kun je een exemplaar van »Doedelzakspel« winnen! Zie Banger Sisters.
– Inmiddels is de winnaar bekend! Zie https://www.bangersisters.nl/winnen/banger-sisters-12-jaar-winnaar-doedelzakspel-van-dick-van-zijderveld/.

Door het werk van Hubert Lampo geïnspireerd
De uitgestelde Lampo-avond in Nieuwegein gaat door op 21 april a.s!

8 maart 2022
Op 1 september 2020 was het 100 jaar geleden dat Hubert Lampo werd geboren. Hij wordt in het
Nederlandse taalgebied beschouwd als de voornaamste vertegenwoordiger van het magisch realisme
in de literatuur.
Lampo staat in een traditie waarin men schrijvers als Lovecraft, Meyrink, Alain Fournier, Johan Daisne, Wilson, Schröder en Lieske vindt, terwijl het tegenwoordig zo populaire fantastische genre ook raakvlakken met deze stroming heeft.

Ter gelegenheid van de 100e geboortedag van deze schrijver heeft het Hubert Lampo Genootschap een reeks activiteiten zoals lezingen en wandelingen opgezet; de meeste hiervan moesten worden uitgesteld. Het Hubert Lampo Genootschap is een klein genootschap dat zich ten doel stelt het gedachtegoed van Lampo, zoals dat naar voren komt in zijn romans en essays, levend te houden, verder te analyseren en daar meer bekendheid aan te geven.
Voor het volledige programma zie www.hubertlampogenootschap.org.

In het kader van deze viering/herdenking van Lampo’s 100e geboortedag besteedt Bibliotheek De tweede verdieping in Nieuwegein nu extra aandacht aan deze schrijver.
De tweede verdieping en Stichting KunstGein hebben een elftal kunstenaars uitgenodigd artistiek te reageren op een aantal verhalen van Lampo dat hun werd toegezonden. Dit kon door een uitbeelding van de gebeurtenissen in het verhaal, maar ook door het verhaal alleen als een inspiratiebron te gebruiken.
Dit leverde zeven beeldende kunstwerken, een gedicht en drie verhalen op. Hiervan wordt een boek samengesteld onder de titel Door het werk van Hubert Lampo geïnspireerd.Op 21 april 2022 vindt de feestelijke presentatie ervan plaats. Oorspronkelijk zou dit gebeuren in het najaar van 2020; helaas was het nodig dit enkele keren uit te stellen.

Het programma

21 april 2022
20.00 – 22.00 uur in Bibliotheek De tweede verdieping, Stadsplein 1c te  3431 LZ Nieuwegein
De toegang is gratis. Online aanmelden bij De tweede verdieping.

– Lampo-kenner Wim Rouwendal houdt een inleidende lezing over het werk van Hubert Lampo.
– De werken van de beeldende kunstenaars worden door de makers toegelicht. De vier schrijvers en dichters lezen hun verhaal of gedicht voor.
– Wim Rouwendal zal reageren op de kunstwerken.

In de week voorafgaand aan deze avond worden de werken van beeldende kunst tentoongesteld in de bibliotheek. Verder wordt er een kleine tentoonstelling ingericht van zaken die met Hubert Lampo te maken hebben, zoals kopieën van manuscripten en foto’s.
Ook wordt een aantal (tweedehands) boeken van hem uitgestald, die op de presentatieavond kunnen worden bekeken en gekocht.

Organisatie: Bibliotheek De tweede verdieping en Stichting KunstGein, in samenwerking met het Hubert Lampo Genootschap.

Zie ook:
https://www.detweedeverdieping.nu/
https://kunstgein.nl/
http://www.hubertlampogenootschap.org


Nieuwe winactie van Banger Sisters

24/29 december 2021
Vandaag heeft Banger Sisters in het kader van haar Fantastisch Feestdagen Festijn een winactie uitgeschreven voor een jonge vrouw uit Vierhouten. Zie Banger Sisters.


Zeventiende verzamelbundel van Taalpodium verschenen

11 oktober 2021
Op 26 en 30 september presenteerde Vereniging Taalpodium  feestelijk de nieuwe verzamelbundel Waar we heen gaan, vraagt het universum in het Torenlaantheater in Zeist en De Kargadoor in Utrecht.

De literaire bundel bevat zeventig poëzie- en prozabijdragen van leden van Taalpodium. De titel is een regel uit het gedicht Universum van Charlotte Broekman.

De bundel is verkrijgbaar voor € 5 (leden Taalpodium) of € 10 + portokosten. De portokosten bedragen voor 1 bundel € 3,85 en voor 2 bundels € 4,10. Bestellen kan door het bedrag inclusief porto over te maken op rekeningnummer NL26 INGB 0004 0780 14 t.n.v. Taalpodium, onder vermelding van naam, adres en gewenste aantal. Voor grote aantallen of vragen: mail naar info@taalpodium.nl.

Zie ook Taalpodium.


Winacties Een jonge vrouw uit Vierhouten en Achterhaald verleden succesvol

31 augustus 2021/17 september 2021
Banger Sisters heeft nieuwe winacties opgezet voor Een jonge vrouw uit Vierhouten en Achterhaald verleden. Zie de stek van Banger Sisters.
Voor Een jonge vrouw uit Vierhouten waren 2086 belangstellenden.
Zie Banger Sisters.

De actie voor Achterhaald Verleden was het grootste succes met maar liefst 2349 reacties!
Zie Banger Sisters.


Nieuwegeins Peil gaat door

16 augustus 2021
Onlangs ontving ik bericht dat de uitgestelde editie van Nieuwegeins Peil dit jaar doorgaat. Nieuwegeins Peil is een avond met muziek én lokale literatuur in de bibliotheek van Nieuwegein. Oorspronkelijk stond deze avond gepland voor 16 november 2020. Het programma is wel gewijzigd: het optreden van de Indigo bigband onder leiding van Kees Adolfsen was nog niet mogelijk. Daarvoor in de plaats komt de fascinerende wereldmuziekband Laroux.
De avond is gratis toegankelijk gratis voor leden van de bibliotheek. Niet-leden betalen € 6. Zij worden dan direct basislid van de bibliotheek en hebben voortaan gratis toegang bij dit soort evenementen.


Nieuwe winactie bij Banger Sisters trok weer veel belangstelling

5/13 augustus 2021
Ter gelegenheid van het 11-jarig bestaan van Banger Sisters zijn er de hele maand augustus winacties. Tot 10 augustus kun je meedingen naar een exemplaar van mijn roman Doedelzakspel. (Zie hierover elders op deze webstek.)
Deze actie trok 2195 belangstellenden! Zie ook op Banger Sisters.


Nieuwe recensie van Een jonge vrouw uit Vierhouten

2 augustus 2021
Eline van der Boog heeft een recensie geschreven over mijn verhalenbundel Een jonge vrouw uit Vierhouten. Hij is te lezen op haar blog Eline schrijft hier en op Hebban. De recensie is ook op Bol.com geplaatst.


Veel belangstelling voor winactie bij Banger Sisters

26 juli/2 augustus 2021
Op de winactie van Banger Sisters zijn 1763 reacties gekomen. De winnaar is inmiddels bekend gemaakt. Deze ontvangt  een boekenpakket met Achterhaald verleden en Een jonge vrouw uit Vierhouten. Zie Banger Sisters.
Gelukkig zijn de boeken ook in de boekhandel te bestellen!
Zie ook pagina Een jonge vrouw uit Vierhouten/recensies.

Winactie bij Banger Sisters

12 juli 2021
In het vooruitzicht van de vakantie heeft Banger Sisters deze week een winactie: deze week is er een pakket met mijn boeken Een jonge vrouw uit Vierhouten en Achterhaald verleden te winnen. Zie https://www.bangersisters.nl/winnen/winactie-win-een-boekenpakket-van-dick-van-zijderveld/.


De bol

2 juli 2021
Onlangs verscheen in het jubileumnummer van  Schreef een nieuw kort verhaal: De bol. Schreef is het tweemaandelijkse tijdschrift van Vereniging Taalpodium. (Schreef 200, jrg. 35, juli 2021.)


Heksenhuis en Doedelzakspel

1 juli 2021
Na ruim een jaar uitstel had ik een gezellige ontmoeting met collega en redacteur Jacqueline Zirkzee. We hadden eindelijk gelegenheid onze nieuwe boeken uit te wisselen.Zie ook het bericht van Jaqueline op Facebook.

Nieuwe recensies van Achterhaald verleden:
„sprookjesachtige roman waarin heden en verleden door elkaar lopen”

25 juni 2021
Eline van der Boog heeft een aardige recensie van Achterhaald verleden geplaatst op haar blog Eline schrijft hier en Hebban. De recensie staat ook op Bol.com.


NBD Biblion bestelt exemplaren van Doedelzakspel

21 juni 2021
De NBD Biblion, de dienstverlenende organisatie voor bibliotheken, heeft 28 exemplaren van Doedelzakspel besteld voor plaatsing in verschillende bibliotheken.
Hun recensie:Nieuw sfeerfilmpje bij Doedelzakspel

14 mei 2021


Doedelzakspel inmiddels als e-boek verkrijgbaar

14 mei 2021
Doedelzakspel
is nu ook als e-boek verkrijgbaar, o.a. bij aquaZZ.


Nieuwe recensie van Achterhaald verleden

12 mei 2021
Van mijn eerder verschenen roman Achterhaald verleden is een nieuwe recensie van de hand van NancyW verschenen op Banger Sisters en Bezeten Boeken.
Zie over het boek ook op deze stek, pagina Achterhaald verleden.


Doedelzakspel binnenkort ook als e-boek leverbaar

11 mei 2021
Binnenkort is mijn roman Doedelzakspel ook als e-boek leverbaar. Het komt als EPUB uit, en is dus op e-readers, tablets en telefoons te lezen. De prijs wordt € 9,50. Zie ook de stek van de uitgever. Later bericht volgt.


Recensie van Een jonge vrouw uit Vierhouten

29 april 2021
Een nieuwe recensie van de verhalenbundel Een jonge vrouw uit Vierhouten door Nancy Walburg staat op de magazines Banger Sisters en Bezeten Boeken.


Mooie recensie van Doedelzakspel

28 april 2021
Op haar blog Eline schrijft hier, Hebban en Goodreads heeft Eline van der Boog een mooie recensie van Doedelzakspel geplaatst. Zie ook Bol.com.


Vraaggesprek op De Tweede Verdieping:
„Lezen geeft je meer dan een goede film”

20 april 2021
Op 15 april had ik een vraaggesprek met Elselotte Smink van De Tweede Verdieping, de bibliotheek van Nieuwegein, voor het Maanddossier april 2021. Een verslag daarvan is te lezen op de stek van de bibliotheek.Foto: Elselotte Smink


HLG:
Viering van de 100e geboortedag van Hubert Lampo
verschoven naar 2022

12 april 2021
Het Hubert Lampo Genootschap heeft onlangs besloten alle activiteiten rondom de viering van de 100e geboortedag van Hubert Lampo integraal te verschuiven naar volgend jaar. Dit omdat de mogelijkheden het programma dit jaar uit te voeren nog te onduidelijk zijn. Zie ook de webstek van het Hubert Lampo Genootschap.


„Door het werk van Hubert Lampo geïnspireerd”

12 april 2021
Aansluitend bij het beleid van het Hubert Lampo Genootschap is het programma Door het werk van Hubert Lampo geïnspireerd verschoven naar voorjaar 2022. Als datum is gekozen voor een avond in de week van Wereldboekendag (23 april). De preciese datum wordt zo spoedig mogelijk bekend gemaakt. Zie ook de webpagina’s van De Tweede Verdieping en KunstGein.


Vraaggesprek wederom uitgesteld

16 februari 2021
Het voor 17 februari jl. geplande vraaggesprek met Schrijven.Communityvia Zoom is wederom uitgesteld. Nader bericht volgt.


Door het werk van Hubert Lampo geïnspireerd opnieuw uitgesteld

11 februari 2021
Helaas hebben wij moeten besluiten het programma Door het werk van Hubert Lampo geïnspireerd in Nieuwegein opnieuw uit te stellen. We hopen dat het programma in de komende zomer of het najaar uitgevoerd kan worden. Dit programma wordt georganiseerd door de bibliotheek van Nieuwegein (De Tweede Verdieping) en Stichting KunstGein.
Zodra er meer bekend is, kunt u dat op o.a. deze stek lezen.


Uitgesteld vraaggesprek

29 januari 2021
Het oorspronkelijk voor 13 januari jl. geplande vraaggesprek met Schrijven.Community via Zoom is nu vastgesteld op woensdag 17 februari, 19.00 – 19.30 uur.
Om het gesprek te volgen kun je je aanmelden via support@schrijven.community.

Schrijven.Community wil bevorderen dat meer Nederlandstalige schrijvers hun talent ontwikkelen. Het wil de stap van manuscript naar boek gemakkelijker maken.

Ondersteun je plaatselijke boekhandel

21 januari 2021

De boekhandels zijn dicht als gevolg van de coronamaatregelen. Het afgelopen jaar was door de lange lockdown al heel zwaar voor de boekhandel. Nu er een nieuwe periode van lockdown is ingesteld wordt het onzeker, of elke boekhandel na die periode nog open kan gaan, nog kan bestaan.
De grote internetboekverkopers zullen het wel redden. Maar voor de plaatselijke boekhandel wordt het moeilijker. En juist daar kun je rondsnuffelen tussen nieuwe en oudere uitgaven, kan je persoonlijk advies krijgen, worden vaak literaire bijeenkomsten georganiseerd.
Die plaatselijke boekhandel wil je toch niet missen? Vandaar de oproep om met het aanschaffen van nieuwe boeken niet te wachten tot je weer in de boekhandel terecht kunt. Ook bij de plaatselijke boekhandel kan je per internet je boek bestellen. Veel boekhandels hebben een eigen website, en alle zijn telefonisch bereikbaar. Zie ook https://www.hebban.nl/steunjeboekhandel.

Ook mijn boeken zijn alle bij de plaatselijke boekhandel te bestellen!


Vraaggesprek uitgesteld

13 januari 2021
Helaas is het vraaggesprek met Schrijven.Community vanavond een maand uitgesteld.


Rechtstreeks vraaggesprek met schrijven.community

11/13/29 januari 2021
Op 13 januari 2021, 19.00 – 19.30 uur geef ik via Zoom een interview met Schrijven.Community.
Om het gesprek te volgen: aanmelden via support@schrijven.community.
Schrijven.Community wil bevorderen dat meer Nederlandstalige schrijvers hun talent ontwikkelen. Het wil de stap van manuscript naar boek gemakkelijker maken.
N.B. Dit vraaggesprek is voorlopig een maand uitgesteld.

– Voor dit vraaggesprek is nu woensdag 17 februari, 19.00 – 19.30 uur als nieuwe datum vastgesteld.
29 januari 2021
– 
Dit vraaggesprek is wederom uitgesteld. Nader bericht volgt.
16 februari 2021


Succesvolle winactie van Banger Sisters

8 januari 2021
Sinds 3 december jl. staat een interview met mij op Banger Sisters en Bezeten Boeken.
De winactie voor Doedelzakspel was een groot succes. Maar liefst 1867 bezoekers van Banger Sisters waren geïnteresseerd! Inmiddels is de winnaar bekendgemaakt.


Goede beoordelingen van lezers

8 januari 2021
Op pagina Doedelzakspel van deze stek staan enkele enthousiaste besprekingen van Doedelzakspel door lezers.Ook op Bol.com zijn inmiddels enkele beoordelingen verschenen.


Interview

4 december 2020
Sinds 3 december jl. staat een interview met mij op Banger Sisters en Bezeten Boeken.


Winacties

4/9 december 2020
Van 3 t/m 10 december is er een winactie op Bezeten Boeken.
Banger Sisters heeft een winactie uitgeschreven die loopt van 9 tot 16 december.


Eerste recensies van Doedelzakspel

2 december 2020
Op 30 november jl. verscheen een eerste recensie op Banger Sisters en Bezeten Boeken.
Zie Banger Sisters en Bezeten Boeken.
2 december 2020


Doedelzakspel nu overal leverbaar

24 november 2020
Sinds 23 november is Doedelzakspel overal te bestellen en leverbaar.
Het boek is ook aangekondigd op Hebban.
Het persbericht is geplaatst op Banger Sisters en Bezeten Boeken.


Verschijning van Doedelzakspel medio november verwacht

6 november 2020
Mijn nieuwe roman is vanaf 23 november a.s. verkrijgbaar. U kunt het boek nu al reserveren bij de uitgever en iedere boekhandel in Nederland en Vlaanderen.
    Doedelzakspel
    256 blz.
    ISBN 978 94 93023 67 3
    Prijs € 20.


Het omslag voor Doedelzakspel is gereed!

2 oktober 2020
Het omslag van Doedelzakspel is gereed.

Door het werk van Hubert Lampo geïnspireerd

2 oktober 2020
De kopij voor het boek Door het werk van Hubert Lampo geïnspireerd, is inmiddels naar de uitgever gezonden. In dit boek staan de afbeeldingen van zeven beeldende-kunstwerken, drie verhalen en en een gedicht, alle geïnspireerd zijn door een verhaal van Lampo.

De voorbereidingen voor het programma Door het werk van Hubert Lampo geïnspireerd in De Tweede Verdieping in Nieuwegein zijn ook in volle gang. Het is weliswaar nog niet geheel duidelijk of het programma inderdaad met publiek kan plaatsvinden, maar er wordt ook op volop nagedacht over een manier om het per Zoom of een soortgelijk programma uit te zenden. Zie ook de BLOG.De beeldende-kunstwerken zijn te bezichtigen

2 november 2020
Inmiddels zijn de beeldende-kunstwerken voor het programma Door het werk van Hubert Lampo geïnspireerd in De Tweede Verdieping opgehangen.
De inzending van Nancy Boone, getiteld Wachten bestaat uit een beschilderd boek. ; zie https://www.youtube.com/watch?v=KJo-l-gEcmo&feature=youtu.be.

Door het werk van Hubert Lampo geïnspireerd uitgesteld

5/16 november 2020
Als gevolg van de problemen met covid-19 en de diverse noodzakelijke maatregelen heeft de voorbereidingsgroep besloten het programma Door het werk van Hubert Lampo geïnspireerd uit te stellen tot volgend voorjaar.
Voorlopig wordt mei 2021 als datum aangehouden om de themabijeenkomst alsnog te houden. De schilderijen die nu in de bibliotheek hangen, blijven daar tot 27 november. Als de bibliotheek weer open is, zijn ze daar te bezichtigen.
De lezingen, presentaties van de letterkundige werken en de besprekingen van de kunstwerken worden uitgesteld tot 22 april 2021, evenals de presentatie van het boek.


Programma opnieuw uitgesteld

11 februari 2021
Helaas hebben wij moeten besluiten het programma Door het werk van Hubert Lampo geïnspireerd opnieuw uit te stellen. We hopen dat het programma in de komende zomer of het najaar uitgevoerd kan worden.
Zodra er meer bekend is, kunt u dat op o.a. deze stek lezen.


„Doedelzakspel” is de definitieve titel van „Doedelzakmuziek”

16 september 2020
De titel Doedelzakmuziek was nog voorlopig, al was ik er inmiddels aardig aan gewend. Nu is een definitieve titel vastgesteld die nog beter op op de inhoud van de magisch-realistische roman aansluit: Doedelzakspel. Zie ook de BLOG elders op deze stek.


Doedelzakmuziek

30 juli 2020
Het manuscript van mijn nieuwe roman Doedelzakmuziek is gereed. Op het ogenblik dus druk op zoek naar een uitgever.
Meer over deze roman en de publicatie ervan volgt binnenkort.
Een onverwachte brief van een advocaat zet een reeks gebeurtenissen in gang, die het leven van de 29-jarige historica Anne-Thérèse ingrijpend zullen veranderen.
Zij ontdekt van wie zij echt afstamt, en krijgt de mogelijkheid een al een halve eeuw voortdurend geschil tussen twee families op te lossen. Zij verwerft een diep inzicht in zichzelf en de aard van de kosmos.

28 juli/19 augustus 2020

Inmiddels is met uitgeverij aquaZZ overeengekomen dat zij Doedelzakmuziek gaat uitgeven. Het plan is dat het boek medio november verschijnt. Er is ook al een ISBN toegekend: 978 94 93023 67 3.
Zie ook https://www.aquazz.com/Dick-van-Zijderveld en https://www.aquazz.com/Doedelzakmuziek-%7C-Dick-van-Zijderveld.
Zie ook mijn blog op Hebban: https://www.hebban.nl/blogs/doedelzakmuziek en https://www.hebban.nl/!/dick-van-zijderveld.„Door het werk van Hubert Lampo geïnspireerd”

10 september 2020
Op 1 september 2020 is het 100 jaar geleden dat Hubert Lampo werd geboren. Hij wordt in het Nederlandse taalgebied beschouwd als de voornaamste vertegenwoordiger van het magisch realisme in de literatuur.
Ter gelegenheid van de 100e geboortedag wordt in de bibliotheek van Nieuwegein (De Tweede Verdieping) de hele maand november aandacht aan Lampo besteed in een kleine tentoonstelling. Op 26 november wordt er van 12.00 tot 14.30 uur een lunchpauzeprogramma gewijd aan deze schrijver.
Dit programma wordt georganiseerd door De Tweede Verdieping en Stichting KunstGein.

Acht beeldend kunstenaars en vier schrijvers/dichters zijn uitgenodigd om artistiek te reageren op een verhaal van Lampo, dat ze kregen toegestuurd. Dit kan door een uitbeelding van dezelfde gebeurtenissen als in het verhaal beschreven, maar ook door het verhaal alleen als inspiratiebron te gebruiken.
Na een inleiding op het werk van Lampo door Wim Rouwendal zullen twee Lampokenners vertellen welke reacties de kunstwerken bij hen oproepen.

De beeldendekunstwerken worden de hele maand november geëxposeerd. Van deze werken en de letterkundige inzendingen wordt een boekje Door het werk van Hubert Lampo geïnspireerd samengesteld, dat vanaf 26 november verkrijgbaar is.
De Lampo-maand wordt georganiseerd in samenwerking met het Hubert Lampo Genootschap.

N.B. DIT PROGRAMMA IS UITERAARD STEEDS MET INACHTNEMING VAN DE DAN GANGBARE CORONAMAATREGELEN.


Een jonge vrouw uit Vierhouten in de bibliotheek

In verschillende  bibliotheken in de regio Utrecht is Een jonge vrouw uit Vierhouten gesigsnaleerd.


        Foto: Pieter Hoekstra

Optreden bij cultuurevenement Rijnhuizen BuitengewoonFoto’s: Henk Satijn.


Honderdste geboortedag van Hubert Lampo

30 november 2017
Sinds  november ben ik lid de „ideeëngroep” van het Hubert Lampo Genootschap, die de viering van de honderdste geboortedag van Hubert Lampo voorbereidt.


Een jonge vrouw uit Vierhouten en andere verhalen

17 juli/26 september 2017
Eind juli 2017 is de verhalenbundel Een jonge vrouw uit Vierhouten en andere verhalen verschenen. Hierin staan verhalen uit de eerder verschenen bundel Late lente. Verhalen en een aantal nieuwe verhalen.
LiteratuurPrijs Zeist – Reünie

28 november 2016
Mijn verhaal Reünie is opgenomen in de bundel Het licht blijft nog lang branden (Zeist, Tulip Tekst & Uitleg literaire publicaties, 2016; ISBN 978-90-70908-28-7.) In deze bundel staan de beste twintig inzendingen van de 178 ingezonden verhalen voor de LiteratuurPrijs Zeist. De bundel is via info@literairzeist.nl te verkrijgen voor 12,50 euro (excl. verzendkosten). Reünie wordt ook gepubliceerd in Schreef.
28 november 2016


Op-en-Top Nederlands

22 september/22 oktober 2015/27 juli 2020


Als opvolger van Funshoppen in het Nederlands. Woordenlijst onnodig Engels én van de Woordenlijst evenwaardig Nederlands, die op deze stek staat, is de woordenlijst Op-en-Top Nederlands. Woordenlijst overbodig Engels samengesteld. Deze lijst is samengesteld door Frens Bakker, Paul Uljé en Dick van Zijderveld. „Op-en-Top Nederlands” verschijnt in boekvorm, op een webstek én als toep („app”). Door middel van de stek of de toep kunnen gebruikers niet alleen snel een vervanger voor een onnodig gebruikt Engels woord vinden, maar ook zelf gesignaleerde overbodige Engelse woorden melden, met eventueel een Nederlandstalige vervanger ervoor.  De redactie van OTN zal deze vervangers geregeld toetsen en de beste in de woordenlijst plaatsen. Zie Stichting Nederlands en vindpunt.nl/vindpunt.php.

Het eerste exemplaar van het boek is op 13 oktober 2015 in het kader van de Week van het Nederlands in Nieuwspoort aangeboden aan Geert Joris, de algemeen secretaris van de Nederlandse Taalunie.
Zie ook Stichting Nederlandsen Vindpunt.

Op-en-Top Nederlands mag zich inmiddels in een redelijke media-aandacht verheugen, o.m. in de Metro en diverse edities van het Algemeen Dagblad. Op de radio zijn enkele vraaggesprekken uitgezonden, o.m. op Radio 1 (Frens Bakker in De Taalstaat) en op Radio 2 (Dick van Zijderveld in Spijkers Met Koppen).Dick van Zijderveld biedt Geert Joris het eerste exemplaar van „Op-en-Top Nederlands” aan.
Foto: Paul Uljé.

De Woordenlijst evenwaardig Nederlands is inmiddels van deze stek verwijderd ten gunste van een koppeling naar Vindpunt. In Vindpunt staan alle trefwoorden uit Op-en-Top Nederlands en aanvullingen, die voortdurend worden toegevoegd.


Interview op internet

17 april 2015
Als inleiding op mijn optreden op de KunstGein Atelierroute 2015 op 6 en 7 juni 2015 is een interview met mij gehouden over mijn werk en de achtergronden ervan, schrijven, mijn lezers en magisch realisme. Zie https://vimeo.com/124966919.


Testpanel Boeklezers

10 februari 2015
Boeklezers.nl organiseert een panel voor mijn boek „Achterhaald verleden”.
Alle leden van boeklezers.nl mogen zich hiervoor opgeven. Het kost niets, het enige wat wordt verwacht is dat je binnen één maand recensie plaatst. Uit de aanmeldingen worden vijf deelnemers geloot; zij krijgen het boek toegestuurd. Aanmelden voor dit Testpanel kan tot 17 februari. Zie http://www.boeklezers.nl/index/panel/54.


Anglomanie

24 januari 2015
De redactie van Woordenlijst onnodig/overbodig Engels (werktitel) heeft een pagina op Facebook geopend met de titel Anglomanie. Daarop kunnen discussies gevoerd worden over het nut en onnut, de wenselijkheid en onwenselijkheid van het gebruik van Engelse woorden en uitdrukkingen in het Nederlands.

N.B. De berichten uit de periode 2009-2014 zijn niet overgenomen op de vernieuwde webpagina’s.© Dick van Zijderveld 2004 – 2024