Achterhaald verleden
een nieuwe roman

Begin oktober 2014 is mijn eerste roman, Achterhaald verleden, verschenen.
Het boek wordt uitgegeven door Schrijverspunt.

Achterhaald verleden - boekomslag


Over het boek

Sebastiaan is tevreden met zijn bestaan. Naast zijn saaie baan restaureert hij antiek. Tot hij iets bijzonders ontdekt. Dat is het begin van een reeks ongewone gebeurtenissen, waarvoor hij tevergeefs een rationele verklaring zoekt.
Ondertussen ontmoet hij een vroegere klasgenote, eens zijn grote liefde. Zij zit in grote problemen, die ook hem raken.
Sebastiaan ontdekt nieuwe aspecten van zijn verleden, met onverwachte gevolgen.

Achterhaald verleden is een roman met een magisch-realistische inslag, waarin vragen gesteld worden als: Is het toeval dat dingen lopen zoals ze lopen? Kunnen mensen voor elkaar bestemd zijn? Daarnaast bevat hij elementen van een thriller.

Dick van Zijderveld, Achterhaald verleden.
Roman.

ISBN: 9789462660618.
Aantal pagina’s: 142.
Prijs: € 15,95.

Zie ook de webpagina van Schrijverspunt.
Het boek is te bestellen bij Lezerspunt, Hollandspul, Bol, Libris en alle andere erkende boekhandels en internetboekhandels.

Een fragment

Ik kwam er niet goed achter wat Brechtje van mij vond. Soms was ze heel warm en lief, zelfs uitdagend, maar het volgend moment gedroeg ze zich alsof ik een vage kennis was, meed ze elk fysiek contact.
Er waren wel meer dingen van Brechtje die ik niet begreep. Aanvankelijk had ik gedacht dat zij een geestdriftig verzamelaar van antiek was. Ze woonde in een huis vol antiek, met een prachtige verzameling oude boeken, maar ze sprak er nooit over. Ik kende verzamelaars die als je eenmaal over hun liefhebberij begon, niet meer ophielden met praten. Voor hen vormde het een avondvullend gespreksonderwerp. Enkele keren vroeg ik Brechtje iets over een boek, of het een eerste druk was, bij welke gelegenheid het was uitgegeven of iets dergelijks. Zij wist me vaak geen antwoord te geven, of antwoordde bijna ontwijkend, ze wist het even niet precies. Als ze dan weinig overtuigd naar de boekenkast liep om het betreffende boek te zoeken, was ik meestal degene die het vond. Ik vermoedde dat ze deze verzameling had gekregen of had geërfd, en haar maar had laten staan. Nog steeds had ik het gevoel dat het huis niet bij haar hoorde.
Brechtje vond daartegenover dat mijn huis perfect bij mij paste. Het stoorde haar niet dat er een allegaartje van meubels, dat – hoewel naar mijn idee niet zonder smaak gecombineerd – in mijn vertrekken stond. „Typisch het huis van een manlijke bibliofiel”, kenschetste zij de geordende chaos van boeken en papieren die in mijn huis heerste. Ik kwam er niet goed achter of dit waarderend of afkeurend bedoeld was. In elk geval streelde het me dat Brechtje zich in mijn huis aardig op haar gemak leek te voelen.
Uit hoofdstuk 7 van Achterhaald verleden.

Stand van zaken

Vanaf 15 oktober 2014 is het boek in alle erkende boekhandels en internetboekhandels te bestellen, o.a. bij Lezerspunt, Hollandspul, Libris en Bol.

Recensies

Eline schrijft hier, 24 juni 2021:

Sprookjesachtige roman waarin heden en verleden door elkaar lopen

Achterhaald verleden is de debuutroman van Van Zijderveld. Hij heeft gewerkt als redacteur en auteur van informatieve teksten en publiceerde verhalen in diverse bundels en tijdschriften. Zijn meest recente werk is het magisch-realistische Doedelzakspel. Net als in die laatste roman, hangt er in Achterhaald verleden een onheilspellende sfeer. Als lezer vraag je je af welk geheim er in de boodschap van de brief schuilt. Van Zijderveld speelt in zijn roman met heden en verleden, twee aspecten die in het verhaal door elkaar gaan lopen. Als vijftiger is Sebastiaan bezig met terugblikken op zijn leven. Hij vraagt zich af hoe zijn leven eruit had gezien als bepaalde zaken anders waren gelopen.

Eline van der Boog
Lees de hele recensie op Eline schrijft hier, Hebban of Bol.com:

Banger Sisters en Bezeten Boeken:
NancyW, 11 mei 2021

Achterhaald verleden

Sebastiaan is tevreden met zijn bestaan. Naast zijn saaie baan restaureert hij antiek. Tot hij iets bijzonders ontdekt. Dat is het begin van een reeks ongewone gebeurtenissen, waarvoor hij tevergeefs een rationele verklaring zoekt.
Ondertussen ontmoet hij een vroegere klasgenote, eens zijn grote liefde. Zij zit in grote problemen, die ook hem raken.
Sebastiaan ontdekt nieuwe aspecten van zijn verleden, met onverwachte gevolgen.

Achterhaald verleden is een roman met een magisch-realistische inslag, waarin vragen gesteld worden als: Is het toeval dat dingen lopen zoals ze lopen? Kunnen mensen voor elkaar bestemd zijn? Daarnaast bevat hij elementen van een thriller.
[…]
Alles bij elkaar is Achterhaald verleden een spannende roman die je heel wat uurtjes spannend leesgenot zal bezorgen en dan ook zeker de moeite van het lezen waard is.

Lees de hele recensie op Banger Sisters en Bezeten Boeken

Zeister Magazine:

In het boek Achterhaald Verleden heeft auteur Dick van Zijderveld gretig gebruik gemaakt van het aloude Magisch Realisme. Meteen grijp je dan terug naar Hubert Lampo en zijn klassieker „De komst van Joachim Stiller”. Mijn oudste zus tipte mij dit boek toen ik in de brugklas zat, en sindsdien was ik verkocht voor literatuur. Zo goed konden dus die saaie literaire boeken zijn! En het toeval wil dat ik die Joachim Stiller net weer eens voor 7e of 8e keer heb herlezen tijdens een nachtelijke treinreis. Dus het zat mij nog vers in het geheugen toen ik Van Zijderveld’s roman ontving.
Lees de hele recensie …

Boeklezers:

„De schrijver houdt de vaart erin. Hij wijdt niet onnodig uit over bijkomstigheden die van het verhaal afleiden maar komt graag to the point. Toch beschrijft hij op een prettige en soms poëtische manier de omgeving, gemoedstoestand, emotie en neemt de lezer op een beeldende manier mee langs bospaden en winkelstraten. Ook benoemt hij de verwarring die in hem opkomt op beeldende wijze.”
Lees de hele recensie …

Schrijverspunt:

Coby Poelman-Duisterwinkel:
„… Prettig geschreven en je wordt al gauw in het verhaal gezogen, al blijft de schrijver aanvankelijk erg hangen op de vondst en dat deze Sebastiaan [de hoofdpersoon, DvZ] niet loslaat.” … „Toch leest het heel prettig weg en blijf je geboeid door de verhaallijn tijdens het lezen. Zou ik het anderen aanraden om te lezen? Jazeker.”

Bibi_92:
„Ik vind het langdradig geschreven en kom er niet snel met lezen door het boek heen, en daar door blijft het verhaal ook niet goed hangen en dus steeds weer terug moet lezen.”

Corien:
„Ik heb het boek vrij snel gelezen. De stijl van schrijven is vlot en ook zit er in het verhaal spanning, waardoor je wil weten hoe het verder gaat.”

Linda:
„Een vlot lezend en handzaam boekje, niet echt een roman, best wel spannend, je wilt graag doorlezen en door de “verledentijdservaringen” van de hoofdpersoon krijgt het verhaal een leuke wending.”

E-book Overleaf:
M. Lanen

Sebastiaan werkt drie dagen als juridisch adviseur, een wat saaie baan. Daarnaast knapt hij antieke meubels op en dat is een hobby waar hij veelOmslag Achterhaald verleden plezier in heeft. Als hij een brief vindt, verborgen in een oude chesterfield, neemt zijn gezapige leventje een totaal andere wending. Sebastiaan ontmoet klasgenote Brechtje, zijn vroegere liefde, die in de problemen zit die ook hem raken. Hij wordt geconfronteerd met zijn eigen verleden, het verleden van zijn vriend Bert en met ervaringen die de realiteit moeilijk verdragen. Bedreiging, insinuaties, angst gaan zijn leven beheersen.

Het is een goed verhaal van 138 bladzijden, de sferen zijn knap weergegeven. Het wat eentonige leven in het begin wordt steeds afwisselender, zelfs spannend. Langzaam maar zeker krijg je steeds meer informatie over wat er nou eigenlijk speelt en wil je weten hoe het afloopt. Je voelt als lezer de verwarring van Sebastiaan in de magisch realistische situaties waardoor hij in het verleden belandt. Je verplaatst je gemakkelijk in de gevoelens van de ik-figuur die beschrijft wat hij meemaakt.
Thema’s die onder het verhaal liggen zijn: toeval – is het toeval dat de dingen lopen zoals ze lopen? En: lotsbestemming – kunnen mensen voor elkaar bestemd zijn? Het verhaal is een aangename mengeling van fictie, magisch realisme, romantiek en spanning met hier en daar een grappige noot. Het karakter van hoofdpersoon Sebastiaan is goed uitgewerkt, de stijl verzorgd en helder: de lezer ziet Sebastiaan fietsen, ziet hem werken in de werkplaats.

Een boek dat gemakkelijk leest, redelijk uniek door de soms magisch realistische omstandigheden. U kunt dit debuut gerust eens proberen, wie weet waar ú belandt.

Lezers over „Achterhaald verleden”

„Ik heb je boek gekocht en gelezen.
Een goed doortimmerd verhaal, heel knap gedaan. Mijn welgemeende complimenten! Het zal je veel zweetdruppels hebben gekost. Ben je al met een nieuw verhaal bezig?”
G.R. te D.

„Dick, ik heb genoten van je boek, las het in een adem uit.”
I.v.d.B., B.

„Ik had natuurlijk ook meteen jouw boek aangeschaft en heb het met rode oortjes gelezen; daarbij onwaarschijnlijkheden voor lief nemend.”
F.v.d.L., A.

„Ik heb erg van je boek genoten.”
C.P.-D., A.

„Ik heb het boek gelezen. Goed boek.”
D.H., D.

„Onlangs heb ik je boek gelezen. Met veel plezier, er zit vaart in en de verhaallijnen maken nieuwsgierig.”
L.H., U.


© Dick van Zijderveld 2015-2022