Actueel
Zie ook de Agenda

Vraaggesprek met schrijven.community
Op 13 januari 2021, 19.00 - 19.30 uur geef ik via Zoom een interview met Schrijven.Community.
Om het gesprek te volgen: aanmelden via support@schrijven.community.
Schrijven.Community wil bevorderen dat meer Nederlandstalige schrijvers hun talent ontwikkelen. Het wil de stap van manuscript naar boek gemakkelijker maken.
11 januari 2021
N.B. Dit vraaggesprek is voorlopig een maand uitgesteld.
13 januari 2021

– Voor dit vraaggesprek is
nu woensdag 17 februari, 19.00 - 19.30 uur als nieuwe datum vastgesteld.
29 januari 2021

– 
Dit voor vraaggesprek is wederom uitgesteld. Nader bericht volgt.
16 februari 2021

Succesvolle winactie van Banger Sisters
Sinds 3 december jl. staat een interview met mij op Banger Sisters en Bezeten Boeken.
De winactie voor Doedelzakspel was een groot succes. Maar liefst 1867 bezoekers van Banger Sisters waren geïnteresseerd! Inmiddels is de winnaar bekendgemaakt.
8
januari 2021

Goede beoordelingen van lezers
Op
pagina Doedelzakspel van deze stek staan enkele enthousiaste besprekingen van Doedelzakspel door lezers.
Ook op Bol.com zijn inmiddels enkele beoordelingen verschenen.
8 januari 2021

Interview
Sinds 3 december jl. staat een interview met mij op Banger Sisters en Bezeten Boeken.
4 december 2020


Winacties
Van 3 t/m 10 december is er een winactie op Bezeten Boeken.
Banger Sisters heeft een winactie uitgeschreven die loopt van 9 tot 16 december.
4/9 december 2020

Eerste recensies van Doedelzakspel
Op 30 november jl. verscheen een eerste recensie op Banger Sisters en Bezeten Boeken.
Zie Banger Sisters en Bezeten Boeken.
2 december 2020

Doedelzakspel nu overal leverbaar
Sinds 23 november is Doedelzakspel overal te bestellen en leverbaar.
Het boek is ook aangekondigd op Hebban.
Het persbericht is geplaatst op Banger Sisters en Bezeten Boeken.
24 november 2020

Verschijning van Doedelzakspel medio november verwacht
Mijn nieuwe roman is vanaf 23 november a.s. verkrijgbaar. U kunt het boek nu al reserveren bij de uitgever en iedere boekhandel in Nederland en Vlaanderen.
    Doedelzakspel    
    256 blz.
    ISBN 978 94 93023 67 3
    Prijs € 20.
6 november 2020


Het omslag voor Doedelzakspel is gereed!

Het omslag van Doedelzakspel is gereed.

2 oktober 2020


Door het werk van Hubert Lampo geïnspireerd

De kopij voor het boek Door het werk van Hubert Lampo geïnspireerd, is inmiddels naar de uitgever gezonden. In dit boek staan de afbeeldingen van zeven beeldende-kunstwerken, drie verhalen en en een gedicht, alle geïnspireerd zijn door een verhaal van Lampo.

De voorbereidingen voor het programma Door het werk van Hubert Lampo geïnspireerd in De Tweede Verdieping in Nieuwegein zijn ook in volle gang. Het is weliswaar nog niet geheel duidelijk of het programma inderdaad met publiek kan plaatsvinden, maar er wordt ook op volop nagedacht over een manier om het per Zoom of een soortgelijk programma uit te zenden. Zie ook de BLOG.
2 oktober 2020

De beeldende-kunstwerken zijn te bezichtigen
Inmiddels zijn de beeldende-kunstwerken voor het programma Door het werk van Hubert Lampo geïnspireerd in De Tweede Verdieping opgehangen.
De inzending van Nancy Boone, getiteld Wachten bestaat uit een beschilderd boek. ; zie https://www.youtube.com/watch?v=KJo-l-gEcmo&feature=youtu.be.
2 november 2020

Door het werk van Hubert Lampo geïnspireerd uitgesteld
Als gevolg van de problemen met covid-19 en de diverse noodzakelijke maatregelen heeft de voorbereidingsgroep besloten het programma Door het werk van Hubert Lampo geïnspireerd uit te stellen tot volgend voorjaar.
Voorlopig wordt mei 2021 als datum aangehouden om de themabijeenkomst alsnog te houden. De schilderijen die nu in de bibliotheek hangen, blijven daar tot 27 november. Als de bibliotheek weer open is, zijn ze daar te bezichtigen.
De lezingen, presentaties van de letterkundige werken en de besprekingen van de kunstwerken worden uitgesteld tot 22 april 2021, evenals de presentatie van het boek.
5/16 november 2020

Programma opnieuw uitgesteld
Helaas hebben wij moeten besluiten het programma Door het werk van Hubert Lampo geïnspireerd opnieuw uit te stellen. We hopen dat het programma in de komende zomer of het najaar uitgevoerd kan worden.
Zodra er meer bekend is, kunt u dat op o.a. deze stek lezen.
11 februari 2021


Doedelzakspel is de definitieve titel van Doedelzakmuziek

De titel Doedelzakmuziek was nog voorlopig, al was ik er inmiddels aardig aan gewend. Nu is een definitieve titel vastgesteld die nog beter op op de inhoud van de magisch-realistische roman aansluit: Doedelzakspel. Zie ook de BLOG elders op deze stek.
16 september 2020


Doedelzakmuziek

Het manuscript van mijn nieuwe roman Doedelzakmuziek is gereed. Op het ogenblik dus druk op zoek naar een uitgever.
Meer over deze roman en de publicatie ervan volgt binnenkort.
Een onverwachte brief van een advocaat zet een reeks gebeurtenissen in gang, die het leven van de 29-jarige historica Anne-Thérèse ingrijpend zullen veranderen.
Zij ontdekt van wie zij echt afstamt, en krijgt de mogelijkheid een al een halve eeuw voortdurend geschil tussen twee families op te lossen. Zij verwerft een diep inzicht in zichzelf en de aard van de kosmos.
30 juli 2020

Inmiddels is met uitgeverij aquaZZ overeengekomen dat zij
Doedelzakmuziek gaat uitgeven. Het plan is dat het boek medio november verschijnt. Er is ook al een ISBN toegekend: 978 94 93023 67 3.
Zie ook https://www.aquazz.com/Dick-van-Zijderveld en https://www.aquazz.com/Doedelzakmuziek-%7C-Dick-van-Zijderveld.
Zie ook mijn blog op Hebban: https://www.hebban.nl/blogs/doedelzakmuziek en https://www.hebban.nl/!/dick-van-zijderveld.

28 juli/19 augustus 2020


„Door het werk van Hubert Lampo geïnspireerd”

Op 1 september 2020 is het 100 jaar geleden dat Hubert Lampo werd geboren. Hij wordt in het Nederlandse taalgebied beschouwd als de voornaamste vertegenwoordiger van het magisch realisme in de literatuur.
Ter gelegenheid van de 100e geboortedag wordt in de bibliotheek van Nieuwegein (De Tweede Verdieping) de hele maand november aandacht aan Lampo besteed in een kleine tentoonstelling. Op 26 november wordt er van 12.00 tot 14.30 uur een lunchpauzeprogramma
gewijd aan deze schrijver.
Dit programma wordt
georganiseerd door De Tweede Verdieping en Stichting KunstGein.

Acht beeldend kunstenaars en vier schrijvers/dichters zijn uitgenodigd om artistiek te reageren op een verhaal van Lampo, dat ze kregen toegestuurd. Dit kan door een uitbeelding van dezelfde gebeurtenissen als in het verhaal beschreven, maar ook door het verhaal alleen als inspiratiebron te gebruiken.
Na een inleiding op het werk van Lampo door Wim Rouwendal zullen twee Lampokenners vertellen welke reacties de kunstwerken bij hen oproepen.

De beeldendekunstwerken worden de hele maand november geëxposeerd. Van deze werken en de letterkundige inzendingen wordt een boekje Door het werk van Hubert Lampo geïnspireerd samengesteld, dat vanaf 26 november verkrijgbaar is.
De Lampo-maand wordt georganiseerd in samenwerking met het Hubert Lampo Genootschap.

N.B. DIT PROGRAMMA IS UITERAARD STEEDS MET INACHTNEMING VAN DE DAN GANGBARE CORONAMAATREGELEN.

10 september 2020


Een jonge vrouw uit Vierhouten in de bibliotheek

In verschillende  bibliotheken in de regio Utrecht is Een jonge vrouw uit Vierhouten gesigsnaleerd.

        Foto: Pieter Hoekstra


Optreden bij cultuurevenement Rijnhuizen Buitengewoon
op 25 en 26 augustus 2018       Foto’s: Henk Satijn.


Honderdste geboortedag van Hubert Lampo
Sinds  november ben ik lid de „ideeëngroep” van het Hubert Lampo Genootschap, die de viering van de honderdste geboortedag van Hubert Lampo voorbereidt.
30 november 2017

Een jonge vrouw uit Vierhouten en andere verhalen
Eind juli 2017 is de verhalenbundel Een jonge vrouw uit Vierhouten en andere verhalen verschenen. Hierin staan verhalen uit de eerder verschenen bundel Late lente. Verhalen en een aantal nieuwe verhalen.


17 juli/26 september 2017


LiteratuurPrijs Zeist - Reünie
Mijn verhaal Reünie is opgenomen in de bundel Het licht blijft nog lang branden (Zeist, Tulip Tekst & Uitleg literaire publicaties, 2016; ISBN 978-90-70908-28-7.) In deze bundel staan de beste twintig inzendingen van de 178 ingezonden verhalen voor de LiteratuurPrijs Zeist. De bundel is via info@literairzeist.nl te verkrijgen voor 12,50 euro (excl. verzendkosten). Reünie wordt ook gepubliceerd in Schreef.
28 november 2016

Op-en-Top NederlandsAls opvolger van Funshoppen in het Nederlands. Woordenlijst onnodig Engels én van de Woordenlijst evenwaardig Nederlands, die op deze stek staat, is de woordenlijst Op-en-Top Nederlands. Woordenlijst overbodig Engels samengesteld. Deze lijst is samengesteld door Frens Bakker, Paul Uljé en Dick van Zijderveld. „Op-en-Top Nederlands” verschijnt in boekvorm, op een webstek én als toep („app”). Door middel van de stek of de toep kunnen gebruikers niet alleen snel een vervanger voor een onnodig gebruikt Engels woord vinden, maar ook zelf gesignaleerde
overbodige Engelse woorden melden, met eventueel een Nederlandstalige vervanger ervoor.  De redactie van OTN zal deze vervangers geregeld toetsen en de beste in de woordenlijst plaatsen. Zie Stichting Nederlands en vindpunt.nl/vindpunt.php.

Het eerste exemplaar van het boek is op 13 oktober 2015 in het kader van de Week van het Nederlands
in Nieuwspoort aangeboden aan Geert Joris, de algemeen secretaris van de Nederlandse Taalunie.
Zie ook
Stichting Nederlands en Vindpunt.

Op-en-Top Nederlands mag zich inmiddels in een redelijke media-aandacht verheugen, o.m. in de Metro en diverse edities van het Algemeen Dagblad. Op de radio zijn enkele vraaggesprekken uitgezonden, o.m. op Radio 1 (Frens Bakker in De Taalstaat) en op Radio 2 (Dick van Zijderveld in Spijkers Met Koppen).

Dick van Zijderveld biedt Geert Joris het eerste exemplaar van „Op-en-Top Nederlands” aan.
Foto: Paul Uljé.

Woordenlijst evenwaardig Nederlands is inmiddels van deze stek verwijderd ten gunste van een koppeling naar Vindpunt. In Vindpunt staan alle trefwoorden uit Op-en-Top Nederlands en aanvullingen, die voortdurend worden toegevoegd.
22 september/22 oktober 2015/27 juli 2020

Interview op internet
Als inleiding op mijn optreden op de KunstGein Atelierroute 2015 op 6 en 7 juni 2015 is een interview met mij gehouden over mijn werk en de achtergronden ervan, schrijven, mijn lezers en magisch realisme. Zie https://vimeo.com/124966919.
17 april 2015

Testpanel Boeklezers
Boeklezers.nl organiseert een panel voor mijn boek „Achterhaald verleden”.
Alle leden van boeklezers.nl mogen zich hiervoor opgeven. Het kost niets, het enige wat wordt verwacht is dat je binnen één maand recensie plaatst. Uit de aanmeldingen worden vijf deelnemers geloot; zij krijgen het boek toegestuurd. Aanmelden voor dit Testpanel kan tot 17 februari. Zie http://www.boeklezers.nl/index/panel/54.
10 februari 2015
De redactie van Woordenlijst onnodig/overbodig Engels (werktitel) heeft een pagina op Facebook geopend met de titel Anglomanie. Daarop kunnen discussies gevoerd worden over het nut en onnut, de wenselijkheid en onwenselijkheid van het gebruik van Engelse woorden en uitdrukkingen in het Nederland.
24 januari 2015


Azra Magazine 4.1: De toekomst

Onlangs kwam Azra Magazine 4.1 uit. Het thema van deze aflevering is „De toekomst”.

„Wat was »morgen« belangrijk toen ik nog kind was. Alles wat je leerde was niet alleen handig voor nu, maar vooral voor later. Lezen, schrijven, rekenen: je moest het allemaal kunnen om mee te kunnen met de rest. Je keek uit naar alles wat nog komen ging: verjaardagen, bezoek van opa en oma, Sinterklaas, de middelbare school, de grote vakantie, kunnen fietsen, brommer rijden, auto rijden … en natuurlijk bedacht je wat je wilde worden »later als ik groot ben …«”

Azra Magazine 4.1. ISSN 2214-5834. ISBN 9789491074585.

– Azra Magazine zal na het eerste nummer van 2015 onregelmatig gaan verschijnen. Dit heeft tot gevolg dat er vanaf nu geen nieuwe abonnementen meer kunnen worden afgesloten en alleen nog losse nummers kunnen worden aangeschaft.

Recensies „Achterhaald verleden"
Recensies van „Achterhaald verleden” zijn verschenen:
- op Lezerspunt (sinds december 2014).
- op
Ebookoverleaf (sinds november 2014).

december 2014


„Achterhaald verleden” verschenen!

Begin oktober (week 41) is mijn roman „Achterhaald verleden” uitgekomen. Meer informatie op de betreffende pagina.


9 oktober 2014Azra Magazine 3.4: Werkelijk waar

Onlangs kwam Azra Magazine 3.4 uit. Het thema van deze aflevering is „Werkelijk waar”.

Het thema van dit nummer is: „Werkelijk waar”. Het gaat in dit nummer over het waarheidsgehalte in fictie. De verhalen in dit nummer leggen elk hun waarheid bloot – of stellen die juist ter discussie. In dit nummer ook een bijdrage van Dick en LeoArie Elsenaar over magisch realisme, getiteld „De onwerkelijke werkelijkheid”. Zie verder de webpagina van Azra Magazine.

Azra Magazine 3.4. ISSN 2214-5834. ISBN 9789081161435.


Initiatief „Werkelijk waar?”

11 oktober 2014 - Middag over magisch realistische kunst.

Werkelijk waar?Hebt u wel eens vissen zien zwemmen tussen twee flatgebouwen? Of een stoet kamelen die eigenlijk een bomenrij blijkt te zijn? Dat is magisch realisme: realiteit met een wending die vraagtekens oproept.
In project „Werkelijk waar?” lenen vier kunstenaars (twee beeldendkunstenaars en twee schrijvers) een bijzonder kunstwerk uit aan vier andere kunstenaars (twee schrijvers en twee beeldendkunstenaars), die naar aanleiding daarvan een eigen kunstwerk creëren. Zij kennen elkaar niet, hun namen zijn geheim, evenals de gemaakte kunstwerken. Alle werken moeten passen in de stroming van het magisch realisme. Op 11 oktober komen zij bij elkaar en vertellen aan het publiek over hun ervaringen. Kom luisteren en kijken naar deze wonderlijke kruisbestuiving.

Van het resultaat wordt een boekje samengesteld.

De dag wordt georganiseerd door Stichting KunstGein in Nieuwegein, met medewerking van de redactie van Azra Magazine.

Inschrijving tot 3 oktober via stichtingkunstgein@gmail.com o.v.v. Werkelijk waar? Betaling na bevestiging inschrijving.
Kosten € 7,50. Scholieren en studenten gratis.

Elke bezoeker kan één boekje kopen tegen een gereduceerd tarief van € 4,00. (Normale prijs € 6,95.)

Plaats: Atrium van het Stadshuis, Stadsplein 1c, Nieuwegein.

Zie ook de vernieuwde pagina op de stek van KunstGein.


Azra Magazine 3.3: Inspiratie

Late lente nu ook als e-verhaal
11 juni 2014/24 januari 2015Woordenlijst Evenwaardig Nederlands

Mijn Woordenlijst Evenwaardig Nederlands telt nu meer dan 7500 lemma’s!
17 april 2014


Azra Magazine 3.2: EenzaamheidOp 12 april jl. verscheen Azra Magazine 3.2. Het thema van deze aflevering is „Eenzaamheid”.

Eenzaamheid. Een mooier beeld dan de vuurtoren is er niet. Eenzaam en verlaten, maar tegelijk een mogelijke redder in nood. Maar wat is een baken in de nacht als niemand het ziet staan? Hoe lang blijft een licht schijnen als het nooit wordt opgemerkt?Azra Magazine 3.2. ISBN: 9789491074349.17 april 2014Nieuwe uitgave van „Funshoppen” in voorbereidingIn 2009 verscheen het boekje Funshoppen in het Nederlands. Woordenlijst onnodig Engels, samengesteld door Bert-Jaap Koops, Pim Slop, Paul Uljé, Kees Vermeij en Dick van Zijderveld, uitgegeven door Bert Bakker.. Helaas werd het boekje, hoewel er drie drukken van verschenen, ruim binnen een jaar in de ramsj gedaan.
Van dit boekje wordt nu een nieuwe, geactualiseerde en uitgebreide uitgave voorbereid. Paul Uljé en Dick van Zijderveld vormen de redactie, waarbij de laatste optreedt als hoofd- en eindredacteur. Op het ogenblik worden veldredacteuren gezocht en aangesteld. Paul Uljé legt de laatste hand aan het computerprogramma dat de redactie tot wezenlijk hulpmiddel moet dienen.


Eerder:

Azra Magazine 3.2 verschenen. Thema: „Eenzaamheid”.
Nieuwe uitgave van „Funshoppen in het Nederlands. Woordenlijst onnodig Engels” in voorbereiding.
Azra Magazine 3.1 verschenen. Thema: „Dromen”. Met onder veel meer een nieuwe taalrubriek van Dick.
Azra Magazine 2.6 verschenen. Thema: „Halfvol of hafleeg”. Met de winnende en genomineerde verhalen van de Azra Magazine Schrijfwedstrijd.
Vanaf 18 november 2013 is „Een witte roos” niet meer verkrijgbaar.
Uitslag Azra Verhalenwedstijd bekend.
Azra Magazine 2.5 verschenen. Thema: „Politiek toneel”.
Woordenlijst Evenwaardig Nederlands uitgebreid tot meer dan 7400 woorden.
Halfvol of halfleeg: Schrijfwedstrijd Azra Magazine.
Azra Magazine 2.4 verschijnt 12 juli 2013. Thema: Jong volwassen.
Schrijverskring Gyrinus natator is op zoek naar nieuwe leden.
Azra Magazine 2.3 is verschenen! Thema: Taalminnaar of taalnazi?
In Azra Magazine 2.3 bijdrage »Aandacht voor het Nederlands«.
Webdomein KunstGein Atelierroute gelanceerd.
Redacteur bij Azra Magazine.
Een jonge vrouw uit Vierhouten: nieuw verhaal in literair tijdschrift Azra Magazine.
Presentatie bij Taalpodium.
Schrijverskring Gyrinus natator heeft plaats voor enkele nieuwe leden.
Nieuwe pagina »Over mijn werk«.
Vernieuwde verhalenbundel »Een witte roos« op 23 juli verschenen.
Laatste nummer van OpSpraak is verschenen.
Het verhaal »Late lente« maakt sinds 6 maart jl. deel uit van het bestand van Parelz.
De laatste exemplaren »Late lente. Verhalen« zijn te bestellen bij
Boekmerk.
»Late lente« binnenkort niet meer leverbaar via de boekhandel.
Even voorstellen … Een presentatie van mij als schrijver en mijn activiteiten.
»Late lente« favoriet bij de recensenten van Schrijverspunt.


Azra Magazine 3.1: Dromen


Azra Magazine 2.6: Halfvol of halfleeg
Beëindiging activiteiten Ons Woord
De winnaar van de Azra Magazine schrijfwedstrijd 2013 is Marjet Maks met haar verhaal Vogel Bisbisbis.
Het verhaal wordt gepubliceerd in Azra Magazine 2.6, dat het thema „Halfvol of halfleeg” heeft.
Verder kregen eervolle vermeldingen: Marjan du Prie voor haar verhaal Halfvol of halfleeg, Johan van de Velde voor De veelzijdige uitvinder en Hendrik van Oordt voor Een dagje in de stad. Ook hun verhalen worden geplaatst in Azra 2.6.Azra Magazine 2.5
Medio september is Azra Magazine 2.5 verschenen. Het thema is „Politiek toneel”.
ISBN: 9789491074271 108 pagina's


Het volgende nummer van Azra verschijnt in november. Daarin wordt ook de winnaar van de Azra schrijfwedstrijd bekend gemaakt.
8 oktober 2013
Uitgeverij Ons Woord beëindigt haar activiteiten: gevolgen voor verkrijgbaarheid »Een witte roos«


Onlangs kwam het bericht dat uitgeverij Ons Woord haar activiteiten op korte termijn beëindigt.
Dit betekent dat de digitale verhalenbundel »Een witte roos« in principe tot 1 november a.s. verkrijgbaar is bij de uitgeverij. Wanneer de levering via het Centraal Boekhuis en de (internet)boekhandel stopt, is nog niet bekend.

Voor de uitgave van Een witte roos/Late lente ben ik op zoek naar een nieuwe uitgever.

Overigens zijn er nog enkele exemplaren van de (gedrukte) verhalenbundel Late lente antiquarisch verkrijgbaar. De hele verhalenbundel is overigens opgenomen in de bundel Een jonge vrouw uit Vierhouten.

5 augustus 2013Jurylid Schrijfwedstrijd Azra Magazine

In juni jl. is Dick toegetreden tot de jury van de Azra Magazine Schrijfwedstrijd.


Halfvol of halfleeg: Schrijfwedstrijd Azra Magazine

Azra Magazine roept alle Nederlandstalige schrijvers op om een kort verhaal rondom het thema „Halfvol of halfleeg” te schrijven. Het genre is vrij; het gaat om uw verhaal. Het maximum aantal woorden is 3500, er is geen minimum. Het winnende verhaal zal dit najaar gepubliceerd worden in Azra Magazine. De sluitingsdatum is 18 augustus 2013
Lees het volledige regelement op de website van Azra Magazine.

5 augustus 2013
KunstGein Atelierroute
Dick nam – als enige niet-Nieuwegeiner – deel aan de KunstGein Atelierroute op 8 en 9 juni 2013.
Plaats: Museumwerf Vreeswijk, Wierselaan 113, Nieuwegein.
Voordrachten op beide dagen: 11.30 - 11.45 uur, 13.30 - 13.45 uur en 15.30 - 15.45 uur.
Meer informatie:
http://kunstgeinatelierroute.nl
http://kunstgein.nl/Atelierroute-2013.

Zie ook:
https://www.facebook.com/pages/KunstGein/278044538962038 en
http://kunstgeinatelierroute.nl/?q=Dick%20van%20Zijderveld.
KunstGein Atelierroute 2013: Dick tussen Marie-Louise Bakhuijs, glaskunstenaar en schilder, en Mina Wellemans schilder in het Theehuys van de Museumwerf.


Azra Magazine 2.4
Op 12 juli 2013 verschijnt Azra Magazine 2.4. Het thema is »Jong volwassen«.
Dit is een extra dik zomernummer.
ISBN:9789491074264 120 pagina's
Lees meer …


8 juli 2013Nieuw nummer van Azra Magazine verschenen

Vandaag (14 mei 2013) verschijnt Azra Magazine 2.3. Dit nummer heeft als thema »Taalminnaar of taalnazi

Hoe belangrijk is taal eigenlijk? Hoeveel invloed heeft juist of onjuist taalgebruik op het overbrengen van de bedoelde boodschap? Heeft het zin om zinnen mooi op te poetsen of snappen we het in kladversie ook wel? Azra Magazine gaat hier in dit nummer uitgebreid op in. Het thema zelf prikkelt al: taalminnaar of taalnazi. Het eerste woord heeft u waarschijnlijk nog nooit gehoord, het tweede staat bol van controverse. Taal is altijd doorspekt met emotie, bedoeld of onbedoeld, want taal is de spil van onze communicatie. Het zorgt ervoor dat we elkaar begrijpen. Of juist helemaal niet....
Lees verder …
In dit nummer mijn bijdrage »Aandacht voor het Nederlands«.
14 mei 2013Webdomein KunstGein Atelierroute gelanceerd

Sinds 21 april jl. is het webdomein van de KunstGein »in de lucht«! Deze webpagina’s geven een overzicht van opzet en programma, een overzicht van de deelnemende kunstenaars en voorbeelden van hun werk, actualiteiten en organisatie. De hele atlierroute is gratis toehankelijk. Zie http://kunstgeinatelierroute.nl en voor »mijn« pagina http://kunstgeinatelierroute.nl/?q=node/20.
Verder is een pagina op Facebook aangemaakt en de actualiteit te volgen op Twitter.
22 april 2013


Redacteur bij Azra Magazine

In maart 2013 is Dick toegetreden tot de redactie van Azra Magazine. Dit literair tijdschrift wil in deze tijd van e-boeken, ontlezing en digitalisering Azra een ander geluid laten horen. Uitgangspunt is dat de lezerook als hij minder tijd heeft, kwaliteit wenst.

18 maart 2013

Presentatie bij Taalpodium

Op 23 januari 2013 hield Taalpodium Utrecht-Zeist een bijeenkomst met het thema »Ben ik in beeld?«.

Vijftien schrijvers en dichters vertelden
over hun recente werk, hun schrijf- en presentatieplannen en toonden hun webdomein. Ik mocht – zeldzaam met mijn achternaam aan het eind van het alfabet! – de spits afbijten van deze nieuwe activiteit van Taalpodium.
Het was boeiend en inspirerend te ervaren wat een rijkdom en variatie het literair werk kent dat in de provincie wordt geschreven!

5 februari 2013


Een jonge vrouw uit Vierhouten: nieuw verhaal in Azra Magazine


Een schilderij roept een oude herinnering op …
Mijn
nieuwe verhaal »Een jonge vrouw uit Vierhouten« staat in het nieuwe nummer van literair tijdschrift Azra Magazine ( 2-1).

Het thema van Azra Magazine 2-1 luidt »Inzicht in jezelf«.
Azra Magazine is te bestellen bij uitgeverij Parelz.

In het opstel »Elk verhaal is autobiografisch« van LeoArie Elsenaar wordt dit verhaal, met de andere verhalen in dit nummer uitgebreid besproken.

14/16 januari/8 februari 2013

Presentatie bij Taalpodium
Op 23 januari 2013 konden schrijvers en dichters van Taalpodium hun werk en webdomein voorstellen op een literaire bijeenkomst die als thema had „Ben ik in beeld?”
Zestien leden van het Taalpodium presenteerden hun nieuwste of beste uitgave en/of je eigen literaire weblog of webdomein aan andere leden en overige belangstellenden.
Zie ook het domein van Taalpodium.

Plaats: Schiller Theater, Minrebroederstraat 11 te Utrecht; tijd: 20.00-22.30 uur.Schrijverskring Gyrinus natator heeft plaats voor nieuwe leden


Schrijverskring Gyrinus natator is op zoek naar een of twee nieuwe leden. Lees meer op de pagina van de Schrijverskring.
5 november 2012


»Een witte roos« verschenen
Vernieuwde verhalenbundel als digitaal boek


»Een witte roos« is verschenen!
Deze bundel bevat zes verhalen met een meer of minder magisch-realistisch en psychologisch karakter.
Alledaagse situaties worden verstoord door raadselachtige gebeurtenissen en schijnbaar toevallige omstandigheden hebben grote gevolgen voor de levens van de personages in deze verhalenbundel. Allen staan zij – op een of andere manier – op een keerpunt in hun leven. De situaties waarin zij terechtkomen zijn niet goed te rijmen met het gezond verstand, maar lijken wel degelijk zinvol te zijn in de alledaagse realiteit van de betrokkenen. Waar eindigt toevallig, waar begint „het lot”? En wat is „de werkelijkheid” eigenlijk?

Deze bundel wordt als digitaal boek uitgegeven door uitgeverij Ons Woord.
Het boek telt 250 pagina’s en kost € 6,99.
Verkrijgbaar
bij Ons Woord, en bij Selexyz, Bruna, Ako, Eci, Ebook.nl en andere (internet)boekhandels.

In »Een witte roos« staan vier verhalen uit de eerder uitgegeven bundel »Late lente«, en twee nieuwe verhalen.
Meer hierover …
25 juli/24 september 2012»Een witte roos«
Vernieuwde verhalenbundel als digitaal boek

Op maandag 23 juli a.s. verschijnt de vernieuwde verhalenbundel »Een witte roos«. Deze bundel wordt als digitaal boek uitgegeven door uitgeverij Ons Woord.
In »Een witte roos« staan vier verhalen uit de eerder uitgegeven bundel »Late lente«, en twee nieuwe verhalen.
17 juli 2012


Laatste OpSpraak in mei verschenen


In mei jl. is het laatste nummer van OpSpraak, nummer 48 verschenen, waarmee na ruim 17 jaar een einde is gekomen aan een uniek literair tijdschrift. Inlichtingen: info@opspraak.net.
Zie ook eerder bericht van 1 februari 2012.
5 juli 2012


„Late lente” sinds 6 maart 2012 uitgegeven door Parelz

Het verhaal »Late lente« wordt nu uitgegeven door uitgeverij Parelz. Sinds 6 maart jl. kunt u het verhaal kiezen in een zelf samen te stellen verhalenbundel. Op de nieuwspagina van de stek wordt de auteur geïntroduceerd; elders op de stek zijn een beschrijving en een fragment van het verhaal te vinden.
De laatste exemplaren van de eerder uitgegeven bundel »Late lente. Verhalen« zijn te bestellen bij
Boekmerk.
8 maart 2012


„Late lente. Verhalen” binnenkort niet meer leverbaar via de boekhandel

Mijn verhalenbundel »Late lente.Verhalen« is vanaf 16 februari a.s. niet meer te bestellen in de boekhandel of bij Free Musketeers. De laatste exemplaren worden verkocht via Boekmerk.
Op het ogenblik onderzoek ik de mogelijkheden voor het samenstellen van een nieuwe bundel, waarin ook de verhalen uit »Late lente« zijn opgenomen.

1 februari 2012.
Winnaars van de Nieuwegeinse Literatuurprijs 2011 bekend

Donderdag 26 januari jl. zijn de winnaars van de Nieuwegeinse Literatuurprijs 2011 bekend gemaakt. Deze bekendmaking en de prijsuitreiking vonden plaats in de nieuwe Bibliotheek De Tweede Verdieping in Nieuwegein.

Proza
A
anmoedigingsprijs: Anaïd Haen met het verhaal Bevrijding.
Eervolle vermelding: Anneke Wasscher met Vaders.
Winnaar van de NLP 2011 voor proza is Mels Dees met Nocturne.

Poëzie
Aanmoedigingsprijs: Anke Labrie met het gedicht Chapelle du Rosaire.
Eervolle vermelding: Ger Geul met De polder.
Winnaar van de NLP 2011 voor poëzie is Rik Dereeper met Reis.

De avond werd muzikaal begeleid door Bjorn van Rozen.


De winnende verhalen en gedichten en de juryrapporten worden gepubliceerd in OpSpraak 48, dat in maart 2012 verschijnt.
Alle genomineerde verhalen en gedichten worden binnenkort op de webpagina’s van OpSpraak gepubliceerd.
1 februari 2012


Uitgave OpSpraak wordt beëindigd

Helaas ziet het bestuur van Beeldspraak zich genoodzaakt de uitgave van OpSpraak na nummer 48 (voorjaarsnummer 2012) om financiële redenen te beëindigen.
Zo komt er na ruim 17 jaar een einde aan een uniek literair tijdschrift.
Overigens tekent het bestuur hierbij met nadruk aan dat de uitgave niet wordt beëindigd wegens kwaliteit, inhoud of opzet van OpSpraak.
De abonnees ontvangen het laatste nummer gratis.
Voorlopig blijven de webstek www.opspraak.net en de nieuwsbrief OpSpraak digitaal waarschijnlijk voorlopig in veranderde opzet wel bestaan.
1 februari 2012


Nominaties NLP 2011

De genomineerden voor de Nieuwegeinse Literatuurprijs 2011 zijn bekend.
De winnaars worden op 26 januari 2012 in een feestelijke bijeenkomst in het Stadshuis van Nieuwegein bekendgemaakt.
Zie www.opspraak.net.
21 december 2011OpSpraak 47 is uit!

Uit de inhoud van nummer 47:
- Jonge debutanten initiëren literair collectief De Jagers
- LeoArie Elsenaar, Talent in opspraak
- Chloé van Uum, Een Nederlandse schrijfster in Griekenland. Vraaggesprek met Wilma Hollander
- Poëzie van Gro nama, Ton de Gruijter, Jan Holtman, J.C. Muts, Gerrit Pleijter, Nico van den Raad, Jakob Rosenbaum, RovLi,
Chantal Sap, Doortje Stam, Erika de Stercke en Jaap Versteegh.
- Verhalen van Leo Elsinger, Hollands next bestseller writer en Joris Lenstra, Het meisje in de spiegels.

U kunt zich abonneren door een berichtje te sturen naar info@opspraak.net. Losse nummers zijn te bestellen via hetzelfde adres.Abonnees ontvangen ook de gratis nieuwsbrief van OpSpraak.

Losse nummers zijn te bestellen door overmaking van € 7,40 op rekening 56.84.02.170 ten name van Stichting BeeldSpraak, onder vermelding van naam, adres en gewenst nummer.

Zie verder www.opspraak.net.

6 december 2011

––––––––––––––––––––


Even voorstellen

Op Schrijvers4fun staat in sinds enkele dagen in de rubriek »Even voorstellen« een presentatie van mij als schrijver en mijn activiteiten.

15 november 2011

––––––––––––––––––––

OpSpraak 46 verschenen

Eind juni is het zomernummer van OpSpraak, nummer 46, verschenen
. Het thema van dit nummer is: »De toekomst van literair Nederland« uitgewerkt in enkele opstellen. Verder in dit nummer o.m. een aantal recensies, een lang verhaal en verschillende en gedichten. Zie verder www.opspraak.net.

10 augustus 2011

––––––––––––––––––––

Ontbijtscène

In Schreef (tijdschrift van Taalpodium Utrecht/Zeist) van mei 2011 is mijn korte verhaal Ontbijtscène geplaatst.

2 mei 2011
––––––––––––––––––––
Nieuwegeinse Literatuurprijs

Stuur een verhaal of gedicht in voor de Nieuwegeinse Literatuurprijs 2011! Zie het nieuwe reglement op de webpagina’s van OpSpraak.

20 april 2011
––––––––––––––––––––
OpSpraak 45 verschenen

Eind maart is het voorjaarsnummer van OpSpraak, nummer 45, verschenen
. Het thema van dit nummer is: »Taalmisbruik in prozakringen«. Verder in dit nummer o.m. een aantal recensies, en natuurlijk verschillende verhalen en gedichten. Zie verder www.opspraak.net.
30 maart 2011

––––––––––––––––––––
OpSpraak 44 verschenen

Onlangs is – door technische tegenslag vertraagd – OpSpraak 44 verschenen
. In dit nummer o.a. De uitslag van de Nieuwegeinse Literatuurprijs 2010 en de winnende inzendingen, een opstel van LeoArie Elsenaar over het nut van schrijfwedstrijden, en een aantal verhalen en gedichten, waaronder mijn verhaal Net als vroeger. Zie www.opspraak.net.
11 januari 2011

––––––––––––––––––––

Nu ook op Twitter

Sinds 1 december ben ik te volgen op Twitter. Mijn ’kwetters’ staan op http://twitter.com/#!/dickvzijderveld/.
4 december 2010
––––––––––––––––––––

Late lente favoriet bij Schrijverspunt

Het recensententeam van Schrijverspunt heeft zijn favorietenlijst 2010 gepubliceerd. Uit de boeken die dit jaar gerecenseerd zijn, is een vijftal gekozen. Late lente behoort tot van deze vijf! Zie Schrijverspunt.
3 december 2010

––––––––––––––––––––

Uitreiking Nieuwegeinse Literatuurprijs 2010

(Persbericht)

Donderdag 11 november jl. werd bekendgemaakt wie de winnaars van de Nieuwegeinse Literatuurprijs 2010 zijn.
Dit was de elfde editie van de NLP, waarbij prijzen worden toegekend voor het beste proza en de beste poëzie.

Het was een prachtige avond waarop jury, genomineerden en publiek volop konden genieten van fragmenten uit het genomineerde proza en van de poëzie van genomineerden dichters.
De muzikale omlijsting op deze inspirerende avond was in handen van Thomas Triemstra. De avond werd gepresenteerd door Deborah Klaassen, schrijfster van Bek dicht en dooreten! en redacteur van OpSpraak (http://www.deborahklaassen.com).

De prijs voor poëzie ging dit jaar naar Saskia van Leendert (http://www.saskiavanleendert.nl/) met het gedicht Misschien.
Uit het juryrapport:
Een mooi, eenvoudig gedicht waarvan zowel vorm als inhoud intrigeren.

De enjambementen benadrukken relevante betekenis-elementen en alles is misschienalleen het zoeken naar bewijs van jouw bestaan dat gebeurt volhardend, schitterend.
Misschien is een gedicht waarmee iedereen zich kan identificeren en een genot om te lezen.
Paul Vincent kreeg een eervolle vermelding voor zijn gedicht Vluchteling te Sangatte-Calais en Gerrit Pleiter kreeg de aanmoedigingsprijs toegekend voor zijn gedicht Langharig zonlicht.

De prijs voor het beste prozawerk werd gewonnen door Selene Broers voor haar verhaal in homerische stijl Op zoek naar Odysseus.
Uit het juryrapport: De jury was onder de indruk van de wijze waarop de auteur in de voetsporen trad van een van de oudst bekende en overgeleverde verhalen, om een eeuwig thema vanuit verrassend perspectief te vertellen. Naadloos werden drieduizend jaar vertelkunst overbrugd. (…) Het resulterende verhaal is bovendien ’af’: het kan zo gepubliceerd worden.
Een eervolle vermelding ging naar Petronella C. Dingjan-Bult voor haar verhaal De wortels van het bestaan; Jolies Heij kreeg de aanmoedigingsprijs voor haar verhaal Papier.

De prijswinnaars ontvingen een kunstwerk van de hand van Marja Koopmans (http://www.marjakoopmans.nl/) en een jaarabonnement op OpSpraak. Daarnaast ontvingen zij nog een boek van de hand van Wilma Hollander, winnares NLP-proza 2009 en het boekje Funshoppen in het Nederlands, ter beschikking gesteld door de redactie van OpSpraak.Bij de foto:
De winnaars van de Nieuwegeinse Literatuurprijs 2010. V.l.n.r. Saskia van Leendert, winnares NLP-poëzie, presentator Deborah Klaassen, schrijver en redacteur van OpSpraak, Selene Broers, winnares NLP-proza

Zie ook www.opspraak.net.
Enkele films van de uitreiking vindt u hier.
13/15-11-2010


»Funshoppen« in de ramsj

Binnenkort worden nog onverkochte exemplaren van Funshoppen in het Nederlands in de ramsj gedaan. Een laatste kans dus om het boekje te bemachtigen als je het nog niet hebt!
Funshoppen is onder meer nog te verkrijgen bij Boekmerk.
26/30-8 en 15-10-2010


»Late lente« bestellen

Waaraan het ligt, weet ik niet, maar in een enkel geval schijnt men met de bestel- en betaalprocedure bij Free Musketeers niet goed uit de voeten te kunnen.
U kunt
Late lente’ natuurlijk ook altijd in de boekhandel, bij Boekmerk of bij een andere internetwinkel bestellen.
26-8 en 20-10-2010


Schrijver aan het woord op Schrijverspunt

Op Schrijverspunt.nl staat sinds 22 juli 2010 een bijdrage van mij over het schrijfproces:in de rubriek ’Schrijvers aan het woord’, getiteld: De schrijver gaat op avontuur in een onbekende wereld – en hoopt dat de lezer die herkent. (Schrijverspunt > Schrijfactiviteit > Schrijvers aan het woord.)
28-7/23-8-2010


OpSpraak 43 verschenen

Eind juli is OpSpraak nummer 43 verschenen. Zie OpSpraak.net.
28-7-2010Recensie van »Late lente« op Schrijverspunt

Op de webstek Schrijverspunt.nl staat sinds medio mei een recensie van Late lente. Deze is ook te lezen op de pagina »Recensies« op deze stek.


Optreden bij Taalpodium Utrecht / Zeist

19 mei 2010 - In het Schillertheater Place Royale te Utrecht heb ik op de literaire avond van Taalpodium Utrecht/Zeist enkele fragmenten uit mijn verhalenbundel Late lente voorgelezen.

20-5-2010


OpSpraak 42 verschenen met vertragingOnlangs is OpSpraak nummer 42 verschenen, door omstandigheden vertraagd. De verzending vindt hoogstwaarschijnlijk nog plaats in mei.
22-4/21-5-2010


BoekbesprekingEen bespreking van mijn hand van Thierry Deleu’s roman Liefde en dood op Sint-André is
gepubliceerd op OpSpraak.net: Thierry Deleu, Liefde en dood op Sint-André: Laatste deel door ander geschreven in aangrijpende roman.

22-4-2010

Boeken in Beeld: nieuw initiatief van BeeldSpraakOp www.opspraak.net staat een nieuwe pagina waarop boeken van schrijvers en medewerkers van OpSpraak en BeeldSpraak. Tot nu toe staan boeken vermeld van D.M.E. (Deborah) Klaassen, Rik Vollebregt, Dick van Zijderveld en Jacqueline Zirkzee. Het is de bedoeling de pagina op korte termijn fors uit te breiden. Klik hier voor de Boekenuitstalling.

22-4-2010
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
’Late lente’ nu ook in de winkel verkrijgbaar!


’Late lente’ is nu ook in een winkel te koop. Boekwinkel ’Boek ’n plank’ heeft de verhalenbundel in zijn assortiment opgenomen. Deze boekwinkel specialiseert
zich in uitgaven in eigen beheer en boeken die volgens het principe van ’druk op bestelling’ worden vervaardigd.
’Boek ’n plank’ is gevestigd in een 17e-eeuws pand midden in Amsterdam.
Adres: Vijzelgracht 11, 1017 HM Amsterdam.
Telefoon: 06-51993915.
Netpost: jeboekindewinkel@live.nl.
Webstek: www.jeboekindewinkel.nl.3 maart 2010
–––––––––––––––
Nieuwe verhalenbundel in wording in uitstalkast

Sinds medio februari staan twee verhalen uit mijn nieuwe verhalenbundel-in-wording ’Verhalen van weemoed en nieuwe hoop’ (werktitel!) op de webstek van TenPages.com. Deze stek biedt een uitstalkast van boeken in wording, vormt een virtueel sociaal netwerk en biedt adviespagina’s voor schrijvers. Wanneer je iets in deze verhalen ziet, kan je ’aandelen’ in de uitgave kopen en daarmee de uitgave van het manuscript bevorderen. Op de stek staat uitgelegd hoe een en ander in zijn werk gaat.
Voor de verhalen, klik hier.
22 februari 2010
–––––––––––––––
Bespreking ’Late lente’

Sinds 4 februari 2010 staat op de Nationale Boekenblog een verkorte versie van de bespreking van Thierry Deleu van ’Late lente’.

4 februari 2010
–––––––––––––––
Eerste recensie van ’Late lente’!

De Vlaamse schrijver, dichter en essayist Thierry Deleu schreef de eerste recensie van Late lente. Deze staat op De geletterde mens & The razor en poëzine ’t (muzen-)Koeriertje.


12/18 januari 2010

Funshoppen in het Nederlands al tweemaal herdrukt

Onlangs kregen we bericht dat er reeds een derde druk van
Funshoppen is verschenen!

9 december 2009

OpSpraak 41 verschenen; NLP 2009 uitgereikt


Op 10 november zijn de Nieuwegeinse Literatuurprijzen voor proza en poëzie 2009 weer uitgereikt.

Proza:
Wilma Hollander won met haar verhaal Vergane glorie. Een eervolle vermelding kreeg Marleen Schmitz voor haar verhaal M aa n.
Ten slotte gaf de jury een aanmoediging aan Pieter Olde Rikkert, die het verhaal Oorlog in mij inzond.
Poëzie:
Het winnende gedicht was Het perspectief van Inge Boulonois.
Er waren twee eervolle vermeldingen:
paul vincent - Bestemming en
Gerrit Pleiter - Tijd van steen.

De verhalen en gedichten van de winnaars en de eervolle vermeldingen staan in OpSpraak 41, dat op dezelfde dag uitkwam.

Meer over de NLP en OpSpraak 41 op de webstek van OpSpraak.


Funshoppen in het Nederlands


Medio oktober 2009 kwam bij Bert Bakker
Funshoppen in het Nederlands. Woordenlijst onnodig Engels uit. Dit boekje is samengesteld door een werkgroep van Stichting Nederlands, een organisatie die zich inzet voor een vitale en rijke Nederlandse taal.

Lees hierover meer…

20 oktober 2009


Van ULM tot het Jordan - Een bijzonder montessorilyceum
Een geschiedenis van het Montessori Lyceum Herman Jordan

In september verscheen een boek over Herman Jordan en de geschiedenis van het Montessori Lyceum Herman Jordan, kortweg »het Jordan« te Zeist.

Het behandelt de oprichting van de school en haar geschiedenis. In het boek staan talrijke anekdotes, vraaggesprekken met oud-docenten en herinneringen van oud-leerlingen (zoals o.m. Boris Dittrich, Denise Jannah, Katja Schuurman en Micha Wertheim) aan hun school en haar oprichter, en tientallen, soms unieke, illustraties.

Isa Weijers, Zijderveld, Dick van. Van ULM tot het Jordan. Een bijzonder montessorilyceum.
Utrecht: Uitgeverij Matrijs, 2009. ISBN: 978 90 5345 389 6.
176 pagina’s. € 19,95.
Te verkrijgen in verschillende boekhandels in regio Zeist en op het Jordan: www.hermanjordan.nl.

12 oktober 2009

Optreden op Open Podium te Nieuwegein


Optreden op het Open Podium te Nieuwegein op 15 september 2009.
Voorlezen van het verhaal Net als vroeger en van een fragment uit Elise (opgenomen in Late lente).
Foto: Jack Koehorst.


september 2009

Vraaggesprek over ’Late lente’

Vanaf 7 augustus 2009 staat op de Nationale Boekenblog een vraaggesprek over »Late lente«.

Utrecht – Verlegen, bedeesd, spiritueel, het zijn woorden die op Dick van Zijderveld van toepassing zijn. ’Late lente’, een bundel met korte verhalen, is zijn debuut. Verhalen over mannen die op een keerpunt in hun leven staan en elk op eigen wijze met de vraag worden geconfronteerd: ‘Is dit lot of toeval?’
Lees verder.


Dick van Zijderveld, voor het schilderij ’La tête aux nuages’ van La Couchie.
Foto: Peter le Nobel, Nationale Boekenblog.
10 augustus 2009

OpSpraak 40 is verschenen

OpSpraak 40 is 25 juni jl. verschenen. Weer een boeiend nummer met beschouwingen over literaire genres, verhalen en gedichten.
Lees hierover meer…


Late lente


Eind mei kwam mijn verhalenbundel »Late lente« uit bij uitgeverij Free Musketeers.
Zie hier de aankondiging.

Lees meer over het boek op pagina »Late lente«.

De bundel is o.a. te bestellen bij Free Musketeers.

Foto: Thierry Langeweg.


30 juni 2009
De magische werkelijkheid
Middag over magisch realisme in literatuur en beeldende kunst
28 maart 2009


Je loopt toevallig een boekhandel in waar je nooit komt en loopt de liefde van je leven tegen het lijf… Dromen kunnen zo levensecht zijn dat ze uren na je ontwaken je stemming nog beïnvloeden…

Soms lijken gebeurtenissen wel heel toevallig samen te komen – toevallige omstandigheden kunnen je levensloop diepgaand beïnvloeden.
Het ‘gewone’ biedt meer voor wie zich ervoor openstelt. De werkelijkheid kan magisch zijn…

Stichting Beeldspraak en Bibliotheek Nieuwegein organiseerden in samenwerking met Kunstuitleen Nieuwegein onder de titel De magische werkelijkheid een middag over het magisch realisme in literatuur en beeldende kunst. Een aantal schrijvers las voor uit eigen werk en enkele schilders en fotografen exposeerden hun werk. Het publiek kon met hen in discussie gaan over hun werk.

Programma
Jack Koehorst - Werkelijk en onwezenlijk
Iris Creutzburg - De magische werkelijkheid
LeoArie Elsenaar - Oog voor magie
Samantha Kraak - Het verschil tussen Merel en Kraai
Athy van Meerkerk - Verlangen
Ad Witte - The magic Touch
Dick van Zijderveld - Tussen droom en werkelijkheid
Carien Touwen - Dromen
Chris Brussel - Droomhuizen

Presentatie: Fred Goeth.


De bijeenkomst wordt gehouden op 28 maart 2009, van 13.00 - 15.30 uur.
Plaats: Bibliotheek Nieuwegein, Zadelstede 1-10, 3431 JZ Nieuwegein
Telefoon: 030 - 6045834

Zie ook: www.opspraak.net.De afbeelding hierboven is een detail van een schilderij Iris Creutzburg:
Regarder la coquille, 2007, gemengde techniek, 90x70 cm


De optredende kunstenaars. Foto: Lani Koehorst.

Meer foto’s op de webstek van Opspraak.


19 maart / 14 april 2009


OpSpraak nummer 39 is uit

Op 11 maart jl. is nummer 39 van literair tijdschrift OpSpraak. Nu met meer ruimte voor verhalen en gedichten. De vormgeving is geheel vernieuwd.
Meer informatie en bestellen: www.opspraak.net.

19 maart 2009


Nieuwegeinse Literatuurprijzen 2008 uitgereikt - OpSpraak magazine nummer 38 verschenen

Opspraak 38Op 11 november jl. zijn weer de Nieuwegeinse Literatuurprijzen voor proza en poëzie weer uitgereikt.
Het bekroonde verhaal was Wildseizoen van Roy Haverkamp. De prijs voor poëzie ging naar Sylvie Marie voor haar gedicht Wens. Sabine Ernst kreeg een eervolle vermelding voor haar verhaal Lentekoorts.
De bekroonde inzendingen staan afgedrukt in Opspraak magazine nummer 38. Zie verder ook Opspraak - Literaire Pleisterplaats van Stichting BeeldSpraak.
18 november 2008
OpSpraak magazine nummer 37 is uit
Opspraak 37
Op 30 juni jl. is nummer 36 van OpSpraak magazine uitgekomen. In dit nummer o.a.: Jos van Liempt en Jet van Swieten over het blijven van roem als schrijver en de tentoonstelling 'Lectori Salutem - Boek en Oudheid' in het Allard Piersonmuseum, Ruud van Weerdenburg op zoek naar een verklaring van het poëtische klimaat een kwarteeuw geleden en een pleidooi van Hans Lubout voor het gebruik van het Nederlands. Verder: poëzie van Jeannette Coppens, A.T. Maatman-Douma, Marleen De Smet, Joris Lenstra, Frouke Arns, Anke Leenders, delius,
Amanda Visch, Riet van Ronkel, Paul Hof, Harry Daudt en Elly-Ann van Luxemburg, Maarten Inghels, Peter Hulscher en Anna Bastianie; en verhalen van Jan Ruward, Paul Boluijt en Leo van der Sterren.
Meer informatie en bestellen: www.opspraak.net.
11 juli 2008

Taalkolommen van Dirk Heuvelland
Met ingang van 16 mei worden op deze webstek ook de Taalkolommen van Dirk Heuvelland geplaatst. Eerder verschijnen zij op de webstek van Opspraak. De Taalkolommen zijn de vinden op Taal en spelling, keuze De Taalkolommen van Dirk Heuvelland.
16 mei 2008

OpSpraak magazine nummer 36 is uit
Op 17 maart jl. is nummer 36 van OpSpraak magazine uitgekomen. In dit nummer o.a.: Frans Mouws over zijn zoektocht naar Boudewijn Büch, artikelen over poëzie en oorlog en over poëzie in verhouding tot popmuziek. In de rubriek OpusFlamingi vertelt Thierry Deleu over de generatie dichters van het nieuw-realisme en Jos van Liempdt omschrijft het schrijven van poëzie als ploeteren. Verder in dit nummer veel proza en poëzie. Meer informatie en bestellen: www.opspraak.net.
21 maart 2008
Lof- en Sofprijs der Nederlandse Taal 2007 uitgereikt
De bezoekers van de webstek van stichting Nederlands hebben Thomas von der Dunk gekozen tot winnaar van de Lofprijs der Nederlandse Taal 2007 en minister-president Jan-Peter Balkenende tot winnaar van de Sofprijs der Nederlandse Taal 2007.

Thomas von der Dunk krijgt de prijs voor zijn artikel in de Volkskrant van 23 november 2007 over de vlucht van de Nederlande ‘elite’ naar het Engels. Engels op de universiteit zet Nederlandse studenten op afstand en sluit de elite af van de rest van Nederland, aldus Von der Dunk.
Balkenende krijgt de prijs omdat hij vorig jaar bij de opening van het academies jaar op de Universiteit Wageningen een toespraak in het Engels hield.

Dit jaar is het de vijfde keer dat de Lof- en Sofprijs worden uitgereikt; voor de derde maal zijn de winnaars gekozen door de bezoekers van de webstek van stichting Nederlands.
Persbericht d.d. 11 februari 2008
12 februari 2008


OpSpraak magazine nummer 35 is uit
Medio juni is OpSpraak magazine nummer 35 verschenen. Zie verder www.opspraak.net.
21 november 2007

Nieuwegeinse Literatuurprijs 2007
Op 13 november jl. is voor de achtste keer de Nieuwegeinse Literatuurprijs 2007 toegekend. De winnaars zijn Staf de Wilde voor zijn gedicht 'Nargileh' en L.A. Elsenaar voor zijn verhaal 'De laatste vraag'. De Nieuwegeinse Literatuurprijs is een initiatief van Stichting Beeldspraak te Nieuwegein. Zie verder OpSpraak DigiTaal Literair Centrum.
21 november 2007

Literair weblogboek bij Trouw/Schrijf!
Met ingang van 26 juni jl.ben ik begonnen met een bescheiden literair weblogboek bij Trouw/Schrijf!: www.trouw.nl/schrijf!
6 juli 2007

OpSpraak magazine nummer 34 is uit
Medio juni is OpSpraak magazine nummer 34 verschenen. Zie verder www.opspraak.net.
6 juli 2007

Pagina bij OpSpraak digitaal
Sinds vandaag beschik ik ook over een pagina op de webstek van OpSpraak. Zie www.opspraak.net, keuze Ons netwerk, keuze Beeldsprekers.
4 juni 2007

Woordenlijst 'Evenwaardig Nederlands' in brochurevorm
De woordenlijst Evenwaardig Nederlands in brochurevorm is in twee versies leverbaar: als pdf-bestand en als afgedrukte brochure. De kosten hiervoor bedragen € 10 voor het pdf-bestand en € 25 voor de afgedrukte versie. Zie verder Woordenlijst.
31 mei 2007

Toekenning Lof- en Sofprijs der Nederlandse Taal 2006
Stichting Nederlands heeft de Lof- en Sofprijs der Nederlandse Taal toegekend aan de ChristenUnie / André Rouvoet.
Stichting Nederlands zet zich in voor het behoud en de versterking van de positie van het Nederlands als volwassen cultuurtaal en als moedertaal van ruim 22 miljoen Europeanen. Ze geeft, onder meer, een woordenlijst uit die inmiddels al, in zijn geheel of gedeeltelijk, is
overgenomen door de Standaard, het weekblad Elsevier en de Volkskrant.
De Lof- en de Sofprijs worden jaarlijks uitgereikt aan een organisatie of persoon die zich het voorafgaande jaar het verdienstelijkst heeft gemaakt voor de Nederlandse taal en aan de persoon of organisatie die, bewust of onbewust, de Nederlandse taal ernstig te kort heeft gedaan.
De Lofprijs der Nederlandse Taal 2006 is gewonnen door ChristenUnie / André Rouvoet. Rouvoet krijgt die prijs van de stichting Nederlands als aanvoerder van de ChristenUnie die in haar partijprogramma pleit voor de verankering van het Nederlands in de grondwet. Ook in het regeerakkoord van het nieuwe kabinet Balkenende is dit voornemen vastgelegd, mede door toedoen van de ChristenUnie-voorman.

De Sofprijs der Nederlandse taal 2006 gaat naar het ministerie van Economische Zaken. Dit ministerie kreeg de voor de grote inspanning die het zich getroost om zo Engels mogelijk over te komen. EZ dirkt zijn persberichten op met veel onnodig Engels, organiseert technologiebijeenkomsten voor Nederlandse ondernemers die, gezien de programma's, geheel in het Engels zijn, bedenkt Engelstalige namen voor campagnes enzovoort.
Meer informatie: http://www.stichting-nederlands.nl.
14 februari 2007

OpSpraak vernieuwd
Het literair tijdschrift OpSpraak wordt vernieuwd. Vanaf maart 2007 gaat dit verschijnen als OpSpraak magazine. Het blad is een uitgave van stichting BeeldSpraak te Nieuwegein.
Hoofdredacteur ad interim van OpSpraak magazine is Jet van Swieten. Auteur dezes is aangesteld als redacteur proza en eindredacteur.

In het eerste nummer in de nieuwe opzet komen o.a. de verhalen en gedichten die genomineerd zwaren voor de Nieuwegeinse literatuurprijs 2006.
10 /14 februari 2007

Verhaal genomineerd
Mijn verhaal Het manuscript is genomineerd voor de Nieuwegeinse Literatuurprijs 2006. Dit verhaal wordt gepubliceerd in het voorjaarsnummer 2007 van OpSpraak magazine.
1/28 november 2006 / 1 maart 2007

Nieuw op de webstek
Met ingang van deze bewerking van de webstek treft u een aparte lijst aan van recente aanvullingen en bewerkingen.
30 augustus 2006


Spellen volgens het Witte boekje
Het onlangs verschenen Witte Boekje. Spellinggids van het Nederlands betekent een goed bruikbare verbetering van het officiële Groene Boekje uit 2005. Overigens is dat Groene Boekje weer een verbetering (duidelijker, consequenter, logischer) dan het Groene Boekje van 1996.
Het Witte Boekje is logischer, consequenter, beter bij het taalgevoel aansluitend en minder (onnodig) ingewikkeld. Toch is ook het Witte Boekje niet perfect: op een aantal punten is m.i. juist het Groene Boekje beter.
Met vele redacties en uitgeverijen zal ik dan ook het Witte Boekje als richtlijn aanhouden. Op de punten waar juist het Groene Boekje logischer of consequenter is, volg ik dat.
Binnenkort komt op deze webstek een lijstje met commentaar op het Witte Boekje.
30 augustus 2006Bewoner Virtueel Kunsthuis Utrecht.
Zowel Dick van Zijderveld als Schrijverskring Gyrinus Natator zijn sinds enige tijd bewoner van het Virtueel Kunsthuis Utrecht.

30 augustus 2006


Prijs aangepast van Woordenlijst Evenwaardig Nederlands.
De prijs van de brochureversie van de woordenlijst Evenwaardig Nederlands verhoogd naar € 18,00. De reden hiervoor zijn de voortdurend groeiende omvang van de lijst en stijgende prijzen voor reproductie en verzending.

22 juni 2006


Woordenlijst Evenwaardig Nederlands bijgewerkt
De woordenlijst Evenwaardig Nederlands. Voorstellen voor Nederlandse woordkeuze is weer bijgewerkt. De lijst telt nu ruim drieënzestighonderd ingangen.
De Woordenlijst ‘Evenwaardig Nederlands’ is op deze webstek te raadplegen.
Daarnaast
kan de lijst worden geleverd volgens het principe van 'druk op afroep'. U ontvangt de lijst dan zover aangevuld als hij ten tijde van het afdrukken is. Zie verder de woordenlijst.

26 januari 2006 - 8 juni 2006 - 30 augustus 2006Terug naar boven
NAAR OPENINGSPAGINA


––––––––––––––––––––––––––––


© Dick van Zijderveld 2004 - 2021