Funshoppen in het Nederlands

Bert-Jaap Koops, Pim Slop, Paul Uljé, Kees Vermeij en Dick van Zijderveld:


Funshoppen in het Nederlands. Woordenlijst onnodig EngelsMedio oktober 2009 verscheen bij uitgeverij Bert Bakker Funshoppen in het Nederlands. Woordenlijst onnodig Engels, dat is samengesteld door een werkgroep van Stichting Nederlands, een organisatie die zich inzet voor een vitale en rijke Nederlandse taal.
De woordenlijst is een succes te noemen. Begin december 2009 kwam de derde druk al van de pers!

We gaan funshoppen met de kids in de summersale!” Daar is geen woord Frans bij. Wel veel Engels. Het haast achteloze gebruik van Engelse leenwoorden neemt hand over hand toe. Soms is een Engels woord makkelijker of korter, soms ook vaag of pedant. Bijna altijd is het onnodig. Je kunt hetzelfde ook, en vaak duidelijker, met Nederlandse woorden zeggen.
Maar er bestaat geen Nederlands woord voor!” zegt men dan. Dat probleem is nu opgelost. Dit boek biedt ruim 11 000 vervangers voor 4500 Engelse woorden en uitdrukkingen die veel en onnodig in het Nederlands worden gebruikt. De vervangers passen bij uiteenlopende contexten en verschillende smaken. Formeel of speels, bekend of verrassend, er is altijd een geschikte vervanger te vinden.
In Funshoppen in het Nederlands zijn nostalgisch overkomende woorden opgenomen die de auteurs nieuw leven zouden willen inblazen (spotprent voor cartoon; cursiefje voor column), bestaande woorden waaraan ze een nieuwe betekenis zouden willen toevoegen (berichtje voor mailtje; blikopener voor eyeopener), maar ook vervangers die in het Nederlands nog niet bestaan, maar spontaan of na lang piekeren zijn bedacht (voor jetlag, vliegkaterrepeteergrap voor running gag).
Doe onnodig Engels in de (zomer)opruiming, ga pretwinkelen in het Nederlands!


Bert-Jaap Koops, Pim Slop, Paul Uljé, Kees Vermeij en Dick van Zijderveld, Funshoppen in het Nederlands. Woordenlijst onnodig Engels.
Amsterdam: Bert Bakker, 2009.
Omslag Rienk Post.
ISBN 978 90 351 3506 2
NUR 620
Slappekaftuitvoering.
Formaat 10,5 x 20 cm.
Ong. 124 bladzijden. Prijs ca. € 9,95.

Zie ook de webstek van Uitgeverij Bert Bakker.

Funshoppen is onder meer verkrijgbaar bij Boekmerk.


Terug naar boven

NAAR OPENINGSPAGINA
––––––––––––––––––––––––––––––© Dick van Zijderveld 2009