Doedelzakspel
een magisch-realistische roman
Op 23 november 2020 is
bij uitgeverij aquaZZ mijn tweede roman, Doedelzakspel, verschenen.Over het boek
In vervoering volgt de 29-jarige historica Anna-Thérèse een doedelzakspeler door de stad. Doedelzakmuziek grijpt haar steeds diep aan. Thuisgekomen vindt ze een brief die haar hele leven zal veranderen.
De man die zij altijd als haar vader heeft beschouwd, blijkt haar stiefvader te zijn. Ze ontmoet Gerald, de man van wie zij echt afstamt. Hierdoor raken zij en haar moeder betrokken bij een oude familievete. Een ver familielid beschuldigt Gerald en zijn familie ervan verantwoordelijk te zijn voor de brand van zijn voorouderlijk landhuis, die zijn invaliditeit tot gevolg had. Hij chanteert Gerald en Anna-Thérèse om schadevergoeding te krijgen.
Anna-Thérèse komt in contact met een geheime studiegroep, die haar de mogelijkheid biedt aan een bijzonder experiment deel te nemen. Daardoor krijgt zij de mogelijkheid dit al een halve eeuw voortwoekerend geschil tussen de beide families eindelijk op te lossen.
Zij verwerft ook een diep inzicht in zichzelf en de aard van de kosmos.

Doedelzakspel is een spannende roman met een magisch-realistische inslag, waarin ook vragen aan de orde komen naar het bestaan van toeval en voorbestemming.


Dick van Zijderveld, Doedelzakspel.
Roman.
ISBN: 978 94 93023 67 3.
Aantal pagina’s: 256.
Prijs: € 20,00.

Zie ook de webpagina van uitgeverij aquaZZ.
Het boek is te bestellen bij de uitgever, Bol en alle erkende boekhandels en internetboekhandels.


Een fragment
    Den Ouden keek op. „Daar is hij.”
    Anna-Thérèse draaide zich om. Haar hart klopte heftig. Een rijzige man met een weelderige bos grijzend haar kwam met grote passen op hun tafeltje af. Hij was gekleed in een bruin pak van ribstof, eronder droeg hij een lichtgroen overhemd. Hij had opvallend lichte, grijsgroene ogen. Op de foto die de advocaat had gegeven was niet te zien geweest dat de energie gewoonweg van hem af straalde.
    „U moet Anna-Thérèse zijn!” riep hij met zware stem toen hij binnen gehoorsafstand was. „Welkom, eindelijk gevonden dochter!” Enkele gasten keken op.
    Anna-Thérèse stond op en liep op hem af. „U bent dus mijn vader,” zei ze hees.
    MacPherson gaf haar een stevige hand. Zijn hand was hard en eeltig. „ Wat geweldig om u te ontmoeten, m’n dochter!!” Hij had nauwelijks een accent.
    MacPherson begroette de advocaat, die zich op de achtergrond had gehouden, met een korte handdruk. Toen keek hij weer naar Anna-Thérèse. „Ongelooflijk, Anna-Thérèse, er is geen twijfel mogelijk; wat lijkt u op uw moeder!”
    Met een handgebaar nodigde Den Ouden hen aan het tafeltje. „Fijn dat u zo snel opnieuw een afspraak kon maken.”
    „Ik bied u beiden, en vooral Anna-Thérèse, mijn oprechte verontschuldigingen aan voor mijn afwezigheid de vorige keer. En dan nog door een vals alarm. Die oproep was afkomstig van een overbezorgde vriendin van mijn moeder, die in paniek was geraakt toen ze hoorde dat mijn moeder gevallen was; toen ik aankwam was ze alweer opgeknapt. Alle dankbaarheid is aan mij dat u mij zo snel kon ontvangen, ja, dat u mij nog wílde ontvangen.”
    Onwennig zaten vader en dochter tegenover elkaar.
    Anna-Thérèse bekeek de man tegenover haar. Zijn ogen leken nog lichter door de gebronsde huid; blijkbaar werkte hij veel buiten. Zijn kleding was goed verzorgd, redelijk tijdloos van snit. Herkende zij iets van zichzelf in hem? Misschien de lichte ogen? Zijn grijzende haar verraadde nog zijn oorspronkelijke rossige haarkleur. In ieder geval had zij de slanke bouw van haar Javaanse voorvaderen aan moederszijde, niet zijn stevige postuur. Hij maakte een vriendelijke en openhartige indruk. Zij kon zich nog niet voorstellen dat zij hem als een dochter zou omhelzen.

Uit hoofdstuk 6 van „Doedelzakspel”.

Stand van zaken
Het boek is te bestellen bij de uitgever en verder bij alle erkende boekhandels in Nederland en Vlaanderen en bij internetboekhandels, zoals Libris en Bol.
Zie ook het aankondigingsfilmpje Een magisch-realistische roman op YouTube.

Recensies
Doedelzakspel – Dick van Zijderveld
Doedelzakspel mag dan een zwaar onderwerp bevatten, [ … ] het boek is zeer toegankelijk om te lezen. De schrijfstijl is erg prettig en dat zorgt ervoor dat lezen ook prettig is. Het verhaal bouwt zich in goed tempo op en zo ook de spanning. Na enkele bladzijdes wordt je nieuwsgierigheid geprikkeld en op die manier het verhaal ingetrokken. Een heerlijk boek om te lezen en je mee te laten voeren met Anna-Thérèse en de dingen die steeds op haar pad komen.
Banger Sisters, 30 november 2020 en Bezeten Boeken, 30 november 2020.
Lees de volledige recensie op Banger Sisters en Bezeten Boeken.

Lezers over Doedelzakspel
Leuk en spannend!
Een bijzonder verhaal en mooi met allerlei (zintuiglijke) details, die het levensecht maken.
BdB, Utrecht

In één ruk uitgelezen
Ik kreeg het deze week via de post en heb het gisteren en vandaag in een ruk uitgelezen.
Zo was ik er door geïntrigeerd ☺
Ik vond het spannend, knap verzonnen en met een vleugje esoterie en mystiek, daar ben ik dol op.
AF, Den Haag

Heerlijk boek om te lezen!
In Doedelzakspel is Anna-Thérèse zeer gecharmeerd van doedelzakmuziek, het brengt haar in vervoering maar ze weet niet precies waarom. Misschien heeft het iets met haar vroege jeugd te maken? […]
Doedelzakspel mag dan een zwaar onderwerp bevatten, het tenslotte nogal wat als je erachter komt dat de man die je heeft opgevoed niet je vader is en je opeens terecht komt in een familievete, het boek is zeer toegankelijk om te lezen. De schrijfstijl is erg prettig en dat zorgt ervoor dat lezen ook prettig is. Het verhaal bouwt zich in goed tempo op en zo ook de spanning. Na enkele bladzijdes wordt je nieuwsgierigheid geprikkeld en op die manier het verhaal ingetrokken.
Een heerlijk boek om te lezen en je mee te laten voeren met Anna-Thérèse en de dingen die steeds op haar pad komen.

Ik raad dit product aan:
        • zeer toegankelijk geschreven
        • prettige schrijfstijl
        • goed verhaal
        • te snel uit ;-)
NCM76, Goirle, 24 december 2020
Lees de hele beoordeling op Bol.com …

Spannend tot de laatste bladzijde
Dick van Zijderveld weet je aandacht tot het einde van het boek vast te houden. Ik vind het vooral bijzonder dat het boek een mix is van familieverhoudingen, detective (wie heeft het gedaan?), hyperrealistische en wanhopige erotiek, en van magisch realisme. Deze aspecten zijn goed met elkaar verweven en het plot is erg sterk.
Ik raad dit product aan
    • Spannend
    • goed taalgebruik
H, Utrecht, 1 januari 2021
Lees de beoordeling op Bol.com …

Tijdloze roman
Al vanaf haar vroege kinderjaren is Anne-Thérèse, de hoofdpersoon uit Doedelzakspel, nieuwsgierig naar haar afkomst: wie waren haar voorouders en waar kwamen ze vandaan? Ze is 29 als ze erachter komt dat de man die haar opvoedde, en waartegen zij zich als puber afzette, niet haar echte vader is. Ineens staat haar wereld op zijn kop. […]
Het verhaal speelt zich enkele jaren geleden af, maar door de klassieke schrijfstijl van Van Zijderveld zou je het met gemak aan het begin van de vorige eeuw kunnen plaatsen. Mede daardoor is dit boek een tijdloze roman te noemen, waarin mysterie en fantasie een belangrijke rol spelen.
– Ik raad dit product aan:
        • mysterieus
        • leest vlot
        • prettig lettertype
Moroos, Utrecht, 2 januari 2021
Lees de hele beoordeling op Bol.com …Naar de webstek van Dick van ZijderveldNAAR OPENINGSPAGINA


––––––––––––––––––––––––––––––

© Dick van Zijderveld 2020, 2021